După cum putem observa pe rafturile magazinelor, alimentele ultraprocesate sau cele slab nutritive sunt prezente peste tot, iar consumul lor în rândul populației este într-o creștere ascendentă. Acest lucru duce la o mare îngrijorare. Riscurile la care ne expunem în urma consumului de alimente ultraprocesate sunt mai multe decât ne-am putea închipui.
Ce sunt alimentele ultraprocesate?
Alimentele ultraprocesate sunt amestecuri de diferite ingrediente industriale, precum emulgatori, agenți de îngroșare și arome artificiale, supuse unei serii de procese de fabricație. Procesele și ingredientele utilizate în fabricarea alimentelor ultraprocesate sunt puternic profitabile. Astfel, se utilizează ingrediente ieftine, iar produsele au un termen de valabilitate lung și pot fi consumate ușor. Prin această tehnică producătorul obține un profit ridicat, fără a lua însă în calcul sănătatea consumatorilor.
O modalitate practică prin care putem identifica alimentele ultraprocesate este examinarea și interpretarea etichetei produsului. Dacă verificăm lista ingredientelor cu siguranță vom găsi nenumărate componente pe care nu le folosim niciodată în bucătărie. Aici aș aminti: siropul de porumb, uleiurile hidrogenate, proteinele hidrolizate sau diferite clase de ingrediente care ”fac” produsul mai gustos și arătos (arome artificiale, coloranți, emulsifianți, gelifianți, agenți de îngroșare ș.a.). Când verificăm valorile nutriționale ale acestor produse vom observa cantități ridicate de grăsimi nesaturate, zahăr și sare, respectiv cantități reduse de fibre și proteine.
Procesele de fabricație puternic industrializate ale acestor produse distrug structura naturală ale ingredientelor și îndepărtează nutrienții benefici organismului, precum vitamine, minerale, fibre și fitonutrienți.
Riscurile consumului alimentelor ultraprocesate?
Cu toții suntem conștienți de faptul că, consumul alimentelor ultraprocesate nu este lipsită de riscuri asupra sănătății. Se cunoaște că, consumul lor regulat este strâns legată de creșterea riscului apariției obezității, respectiv altor boli cronice, precum demență sau afecțiuni cardiovasculare. Multă vreme se considera că acest lucru se datorează doar lipsei de nutrienți ai acestor alimente. Din acest motiv mulți producători au ales să îmbogățească valorile nutriționale adăugând vitamine și minerale.
Studii clinice recente demonstrează că nu doar lipsa nutrienților este responsabilă de apariția efectelor negative asupra organismului. S-a arătat că, consumul alimentelor ultraprocesate duce la creșterea markerilor inflamatorii. Acest efect poate fi observat încă din adolescență. Mai mult, anumiți aditivi prezenți în alimentele ultraprocesate contribuie la apariția inflamației, datorită distrugerii florei microbiene normale.
Deși numărul studiilor clinice este redus, s-a demonstrat că, alimentația bogată în alimente ultraprocesate se asociază cu apariția morții premature de diverse cauze.
Cum ne putem proteja?
Cea mai bună modalitate de protecția este prevenția. Pentru a ne proteja de efectele dăunătoare ale alimentelor ultraproceste este important să ne informăm. Industria alimentară ne pune la dispoziție o varietate foarte largă de alimente, dar noi trebuie să avem abilitatea de a alege intre ce e benefic sau nociv organismului nostru. Așadar, data viitoare când mergem la cumpărături recomand să citim etichetele cu atenție. Gătirea mâncărurilor din alimente naturale este cea mai bună modalitate de a evita produsele ultraprocesate.
Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30744710/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28793996/
Sursă imagine: Freepik
[…] de nutrienți. După cum am mai specificat într-un articol anterior este important să evităm alimentele ultraprocesate, dovedite a fi lipsite […]
[…] la nivelul stilului de viață, inclusiv în ceea ce privește alimentația (spre exemplu evitarea alimentelor ultraprocesate, alegerea în schimb a alimentelor nutritive), poate avea efecte remarcabile asupra […]
[…] persoanele care nu suferă de boală celiacă sau intoleranță la gluten se recomandă eliminarea alimentelor ultraprocesate din alimentație, nu a alimentelor cu gluten. Încorporarea în alimentația zilnică a fructelor, […]
[…] suntem pe grabă, ne dorim alimente ce pot fi preparate cât mai rapid. Producătorii de alimente au răspuns rapid acestei nevoi al […]
[…] că kaempferolul blochează acțiunea bisfenolului A (BPA), prezent în materiale plastice și alimente procesate, cunoscut pentru capacitatea lui de a bloca sistemul endocrin. La potențialul antioxidant al […]
[…] procesate: Alimentele procesate, cum ar fi alimentele prăjite, cele de tip fast-food, băuturile dulci și gustările ambalate pot […]
[…] poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Este de preferat să alegem alimente neprocesate, proteină de calitate, legume, fructe și cereale […]
[…] cei mai notorii vinovați sunt alimentele procesate. Produse precum supele la conserva, sosurile gata preparate și tăițeii instant pot conține […]