Woman at home applying cream mask

Alfahidroxiacizii în rutina de îngrijire a tenului

Cu toții visăm la un ten luminos, tonifiat și lipsit de imperfecțiuni, dar când verificăm ingredientele unui produs de îngrijire putem observa prezența unei game largi de ingrediente, printre care o gamă largă de acizi. Deseori se întâmplă să nu înțelegem exact rolul lor, motiv pentru care devenim sceptici în eficacitatea produsului. Alfahidroxiacizii (AHA) sunt un grup de acizi prezenți în mod natural în fructe, trestie de zahăr, respectiv lapte. În îngrijirea tenului sunt utilizați pentru efectul lor exfoliant.

Care sunt tipurile de AHA utilizați în îngrijirea tenului?

Cei mai cunoscuți AHA sunt acidul lactic și acidul glicolic, dar în preparatele cosmetice regăsim și acid malic, mandelic sau citric. Toți AHA acționează în mod similar, însă diferă prin greutatea moleculară și implicit gradul de penetrare la nivelul tenului.

Acidul glicolic este obținut din trestia de zahăr și, datorită greutății moleculare mici, este considerat cel mai potent AHA și totodată cel mai iritant. El acționează prin exfolierea stratului superficial al pielii și ajută la sinteza colagenului.

Mai blând decât acidul glicolic este acidul lactic, care contribuie inclusiv la hidratarea pielii. După cum îi sugerează și numele, acidul lactic se găsește în mod natural în lapte. Molecula acidului lactic este mai mare decât cea a acidului glicolic. Prin urmare , penetrează mai puțin tenul, conferindu-i un efect iritant mai puțin pronunțat, fiind o opțiune bună pentru cei predispuși la iritații.

O greutate moleculară mai mare decât a acidului lactic este cea a acidului malic, prezent în mod natural în mere. Acidul malic este cunoscut pentru efectul de luminozitate conferit tenului.

Acidul mandelic are o greutate moleculară și mai mare. Astfel, penetrează mult mai puțin straturile pielii și este mai puțin iritant. Comparativ cu ceilalți AHA, acidul mandelic are și efect antibacterian.

Acidul citric este cel mai blând dintre AHA înșirați. El se găsește în citrice, precum lămâie, portocale, lime sau grapefruit. Acidul citric are și efecte antioxidante, protejând pielea de îmbătrânire cauzată de factorii de mediu.

Care sunt beneficiile AHA?

Efectele pe care AHA le au la nivelul tenului sunt multiple. Printre care se numără:

  • Exfolierea blândă
  • Reducerea semnelor vizibile ale îmbătrânirii tenului
  • Îmbunătățirea texturii pielii
  • Creșterea sintezei colagenului și a elastinei
  • Reducerea hiperpigmentării cutanate
  • Reducerea semnelor acneice

Cum includem AHA în rutina de îngrijire?

Având în vedere că se găsesc o mulțime de produse cu AHA, există nenumărate moduri prin care putem include AHA în rutina de îngrijire a tenului. Vom identifica pe rafturile farmaciilor și drogheriilor produse de curățare, soluții tonice, seruri și creme care au în compoziție diferite tipuri de AHA, singure sau în combinație. Înainte de a alege un produs cu AHA sau o metodă de exfoliere, Asociația Americană de Dermatologie ne recomandă să luăm în considerare tipul nostru de ten, respectiv restul produselor pe care le folosim. În cazul în care deja utilizăm un produs care conține AHA, adăugarea a încă unuia ar fi prea mult. Dacă totuși nu știm ce să alegem este bine să consultăm un medic dermatolog.

Pentru a preveni apariția efectelor adverse ale AHA, FDA recomandă utilizarea produselor cu un conținut de AHA de maxim 10% și cu un pH mai mare de 3,5. Totuși, pentru uz zilnic este recomandat să nu folosim produse cu o concentrație mare de AHA. Pe piață găsim produse cu o concentrație mult mai mare, inclusiv 30%, însă acestea ar trebui îndepărtate de pe ten în maxim 10 minute după ce au fost aplicate.

Posibile efecte secundare ale AHA

Înainte de a utiliza orice produs cu AHA trebui să fim conștienți că pot să apară efecte secundare în urma utilizării lor. Efecte temporare pot fi apariția iritației și a roșeții. Acestea se pot evitata prin utilizarea unor concentrații mai scăzute și la intervale mai mari de timp, precum tot a doua zi. Deoarece AHA sensibilizează tenul, acesta este mult mai predispus la arsuri solare. E bine să nu uităm niciodată să folosim creme de protecție solară.

Încă un aspect pe care e bine să îl avem în vedere este să nu combinăm produsele cu AHA cu cele cu retinoizi, ambele având efecte iritante.

Dacă căutăm produse cu efect exfoliant, AHA sunt soluția. Fie că optăm pentru utilizare zilnică sau pentru o exfoliere mai intensă cu produse mai concentrate, trebuie să facem o alegere conștientă. Acest lucru este realizabil doar dacă ne informăm din surse sigure.

Bibliografie:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/alpha-hydroxy-acid#_noHeaderPrefixedContent

https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/alpha-hydroxy-acids#q1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/alpha-hydroxy-acid#safety-tips

Sursă imagine: Freepik

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *