Stresul si psoriazisul sunt interconectate

Stresul și psoriazisul

Fiecare dintre noi întâmpinăm zilnic situații stresante. Cât de mult ne afectează depinde de personalitatea noastră. Din păcate pentru mulți efectul stresului cronic se manifestă asupra celui mai mare organ al corpului – pielea. Se cunoaște de decenii că, stresul duce la agravarea bolilor dermatologice inflamatorii, precum psoriazis, acnee sau dermatită.

Prezența unei afecțiuni dermatologice este de asemenea stresantă, mai ales când efectele bolii sunt vizibile. Așadar, stresul și psoriazisul sunt interconectate: stresul poate agrava psoriazisul, iar psoriazisul poate fi un factor stresant pentru organism.

Stresul și psoriazisul: Care este legătura?

Psoriazisul este o boală autoimună, care afectează aproximativ 2-3% din populație. Relația dintre stres și psoriazis este de simbioză, iar mecanismul este unul complex. Există studii care arată că, în 31-88% dintre cazuri, stresul este factorul trigger care duce la declanșarea erupțiilor psoriaziforme. Mai mult, stresul poate declanșa inclusiv apariția bolii. În același timp, psoriazisul poate duce la declanșarea stărilor de stres.

Mecanismul prin care stresul influențează psoriazisul este incomplet elucidat. O ipoteză atestă faptul că, stresul duce la eliberarea neuropeptidelor, precum substanța P și factorul de creștere al nervilor (NGF). Aceste substanțe duc la apariția inflamației locale, rezultatul fiind apariția plăcilor psoriaziforme. O viață plină de stres duce la creșterea eliberării substanței P.

În situații stresante corpul nostru produce cortizol, moleculă cu efect proinflamator. Cu cât nivelul de cortizol din corp este mai crescut, cu atât procesul inflamator este mai ridicat. Astfel, pielea devine mai sensibilă și mai susceptibilă la apariția psoriazisului, infecțiilor, acneei și dermatitiei.

Mai mult, știm că stresul duce la apariția insomniei. Un somn bun este esențial pentru un organism sănătos și menținerea sănătății pielii. Pielea se regenerează pe timpul nopții, în special între orele 11 seara și 4 dimineața.

Cum gestionăm stresul?

Există nenumărate tehnici care ne învață să facem față situațiilor de stres. E normal să nu putem evita situațiile stresante, important este să le putem gestiona cât mai bine. Cu cât managementul stresului este mai bun, cu atât apariția exacerbărilor psoriazisului este mai rară. Metodele pot include sportul, yoga, meditația, inclusiv psihoterapia sau terapia de grup.

Spre exemplu, în timpul exercițiilor fizice corpul nostru eliberează endorfine, neurotransmitățori responsabili de starea de bine. Sportul ajută de asemenea la dezvoltarea unui regim de somn sănătos, care la rândul lui duce la scăderea nivelului de cortizol de corp.

Oricare metodă o alegeam, important este să fie cea potrivită pentru noi.

Modificări minore la nivelul stilului de viață, inclusiv în ceea ce privește alimentația (spre exemplu evitarea alimentelor ultraprocesate, alegerea în schimb a alimentelor nutritive), poate avea efecte remarcabile asupra organismului.

Este dificil de trăit cu psoriazis, dar nu imposibil, atâta timp cât persoanele în cauză învață  Gestionarea stresului aduce beneficii multiple pe termen lung.

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3890931/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29729012/

Image by <a href=”https://www.freepik.com/free-photo/hands-patient-suffering-from-psoriasis_23991829.htm#query=skin%20psoriasis&position=3&from_view=search&track=sph”>Freepik</a>

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *