top-view-arrangement-with-food-wooden-background

Alimentația și inflamația cronică

Inflamația este o reacție normală a organismului. Ea este modalitatea corpului de a se proteja de infecții, boli sau răni. Există două tipuri de inflamație, cea acută și cea cronică. Inflamația acută este răspunsul normal al organismului la apariția unei infecții, leziunilor tisulare sau stresului metabolic. În acest caz răspunsul inflamator este de scurtă durată și benefică pentru organism. Pe de altă parte, când durata procesului inflamator este mai lungă, se instalează inflamația cronică, ceea ce duce la dezvoltarea unor boli, precum afecțiunile cardiovasculare, diabet sau obezitate.

Când vine vorba de inflamația cronică, există dovezi care atestă că, alimentația joacă un rol important în dezvoltarea ei. Anumite alimente consumate cu o frecvență ridicată pot duce la instalarea inflamației cronice. Despre unele dintre ele deja se cunoaște că pot fi responsabile de apariția obezității sau diabetului zaharat de tip 2, așa că nu este de mirare că procesul inflamator stă la baza dezvoltării acestor afecțiuni.

1. Zahărul adăugat

În ultimii ani a devenit tot mai dificil să evităm zahărul adăugat, deoarece mulți producători de alimente adăugă doze mari de zahăr în mâncare pentru a îmbunătăți gustul.

Din păcate, consumul exagerat de zahăr în mod cronic crește nivelul inflamației în corp și duce la dezvoltarea rezistenței la insulină. Mai mult, consumul ridicat de zahăr furnizează corpului o doză ridicată de fructoză. În timp ce o cantitate moderată de fructoză (prezentă în fructe și legume) este benefic organismului, o cantitate mare duce la apariția obezității, rezistenței la insulină, ficatului gras, insuficienței renale cronice și cancerului. Mai mult, cercetările demonstrează că, fructoza în exces duce la inflamația celulelor endoteliale de la nivelul vaselor de sânge, un factor de risc pentru dezvoltarea afecțiunilor cardiace.

2. Alimentele ultraprocesate

Când suntem pe grabă, ne dorim alimente ce pot fi preparate cât mai rapid. Producătorii de alimente au răspuns rapid acestei nevoi a populației și ne-au pus la dispoziție mâncarea gata preparată. Chiar dacă ne sunt la îndemână, ele nu aduc nici un beneficiu organismului nostru, din contră. Nu numai că nu conțin nutrienți necesari corpului nostru, dar sunt îmbogățite cu arome artificiale și conservați. Aceștia irită corpul și duc la dezvoltarea inflamației sau la creșterea nivelului inflamației deja prezente în organism și exacerbarea anumitor boli.

3. Grăsimile trans

Grăsimile trans sunt create la nivel industrial prin hidrogenarea acizilor grași nesaturați cu scopul de a conferi alimentelor procesate o durată de valabilitate mai lungă. Studiile arată că, grăsimile trans sunt dăunătoare organismului datorită reacției inflamatorii pe care o declanșează. Grăsimile trans le identificăm pe eticheta alimentelor prin ”grăsimi hidrogenate” sau ”parțial hidrogenate”. Cel mai frecvent se găsesc în margarină, deserturi procesate, dar și în anumite alimente prăjite sau de tip fast-food.

4. Îndulcitorii artificiali

Din dorința de a reduce cantitatea de zahăr consumat mulți recurg la înlocuirea lui cu îndulcitorii artificiali precum aspartam sau zaharină. Din păcate aceștia nu sunt tocmai sănătoase. Deși în proporție mică, îndulcitorii artificiali produc inflamație la nivelul corpului. În cazul în care ne dorim să reducem cantitatea de zahăr din alimentația noastră, cea mai bună variantă este să o înlocuim cu îndulcitorii naturali precum stevia, care este lipsită de calorii.

5. Carbohidrații rafinați

Carbohidrații rafinați sunt în cele mai multe cazuri lipsite de fibre. Fibrele sunt cele care ne conferă sațietate, îmbunătățesc controlul glicemic și ”hrănesc” bacteriile bune de la nivel intestinal. În schimb, studiile sugerează că, carbohidrații rafinați prezenți în dieta modernă duc la dezvoltarea bacteriilor intestinale cu rol proinflamator și cresc riscul dezvoltării obezității și bolii inflamatorii intestinale.

Asadar, alimentația și inflamația cronică sunt într-o relație strânsă.

Inflamația poate fi declanșată de o serie de factori dintre care unele sunt greu de prevenit, cum ar fi poluarea, stresul sau boala. Mult mai mult control avem în schimb asupra alimentației noastre. Este important să facem alegeri conștiente care aduc beneficii organismului nostru.

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5785258/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31375034/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36235658/

Sursă imagine:

Image by <a href=”https://www.freepik.com/free-photo/top-view-arrangement-with-food-wooden-background_5616867.htm#query=junk%20food&position=3&from_view=search&track=sph”>Freepik</a>

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *