Inflamația este un proces natural al organismului și apare ca răspuns al sistemului imunitar la răni sau infecții. Inflamația poate fi de două feluri, acută (cu durată scurtă) sau cronică (când simptomele persistă o perioadă mai îndelungată de timp). Inflamația cronică poate duce la diferite probleme de sănătate, precum afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, boala Alzheimer, cancer și boli autoimune. Adoptarea unei diete antiinflamatoare este o modalitate de reducere a inflamației din organism.
Dieta antiinflamatoare este compusă preponderent din alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, proteinele slabe și grăsimile sănătoase. De asemenea, se pune accent pe alimentele care au un conținut scăzut de zaharuri procesate, grăsimi saturate, respectiv cele de tip trans și carbohidrați rafinați.
Alimente incluse într-o dietă antiinflamatoare
Iată câteva exemple de alimente care sunt de obicei incluse într-o dietă antiinflamatoare:
- Fructe și legume: Acestea sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale care pot ajuta la reducerea inflamației. Aici putem include fructele de pădure, legumele cu frunze verzi, legumele crucifere și citricele.
- Cereale integrale: Cerealele integrale precum ovăzul, orezul brun și quinoa sunt bogate în fibre, care pot ajuta la reglarea nivelului glicemiei și la reducerea inflamației.
- Proteine slabe: Proteinele sunt esențiale pentru construcția și repararea țesuturilor organismului. Alegeți surse de proteine slabe, cum ar fi puiul, peștele, fasolea și lintea.
- Grăsimi sănătoase: Grăsimile sănătoase precum cele găsite în nuci, semințe, avocado și pește gras pot ajuta la reducerea inflamației corp.
- Ierburi și condimente: Anumite ierburi și condimente precum ghimbirul, turmericul și usturoiul au proprietăți antiinflamatorii și pot fi încorporate cu ușurință în dieta noastră. Mai mult, ne ajută să dăm gust mâncărurilor.
Ce alimente ar trebui să evităm?
Iată câteva exemple de alimente care ar trebui limitate sau evitate într-o dietă antiinflamatoare:
- Alimente procesate: Alimentele procesate, cum ar fi alimentele prăjite, cele de tip fast-food, băuturile dulci și gustările ambalate pot crește inflamația în corpul nostru.
- Alimente bogate în grăsimi: Alimentele bogate în grăsimi saturate și cele de tip trans, cum ar fi carnea roșie, produsele lactate bogate în grăsimi și alimentele prăjite, pot contribui la creșterea nivelului de inflamație din corp.
- Carbohidrați rafinați: carbohidrații rafinați precum pâinea albă, pastele și produsele de patiserie pot provoca o creșteri a nivelului glucozei sanguine și pot contribui la apariția inflamației.
- Alimente și băuturi dulci: Consumul excesiv de zahăr menține o inflamație cronică în corpul nostru, motiv pentru care este bine să le evităm.
- Alcool: Consumul excesiv de alcool poate duce la creșterea gradului de inflamație în organism.
- Îndulcitori artificiali: Deși par să fie o alternativă la zahăr, îndulcitorii artificiali precum aspartamul și zaharina contribuie la creșterea inflamației. Dacă ne dorim să înlocuim zahărul este indicat să îl înlocuim cu îndulcitori naturali, precum stevia.
Dieta antiinflamatoare ar trebui să însemne un stil de viață pentru majoritatea dintre noi. Evitând anumite alimente și încorporând altele mai nutritive nu numai că duce la scăderea riscului dezvoltării anumitor boli, dar aduce multiple beneficii organismului.
Deși o dietă antiinflamatoare poate fi benefică, este important să ținem minte că este doar o parte a unui stil de viață sănătos. Exercițiile fizice regulate, gestionarea stresului și somnul adecvat sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea și bunăstarea generală.
Sursa imagine: Image by pvproductions on Freepik
Add a Comment