Young beautiful blonde girl cares for face skin with moisturizer in front of mirror.

Retinolul și vitamina C: cum să le încorporăm în îngrijirea tenului?

Numărul ingredientelor active regăsite în produsele cosmetice sunt în continuă creștere. Când vine vorba de alegerea lor, fiecare ne dorim produse sigure și eficiente. Retinolul și vitamina C sunt două ingrediente deosebit de populare și în același timp extrem de bine studiate. Ambele sunt cunoscute pentru efectul lor de reducere a semnelor îmbătrânirii cutanate, de favorizare a producției colagenului și de combatere a hiperpigmentării.

Mai mult, aceste două ingrediente sunt și mai eficiente în cazul utilizării lor concomitente. Totuși, combinarea lor trebuie făcută cu mare atenție, datorită efectului lor iritant asupra tenului.

Întrebările pe care trebuie să ni le punem înainte de a încorpora aceste produse în rutina noastră zilnică sunt diverse. Acestea pot fi legate de momentul utilizării, a ordinii de aplicare asupra tenului, respectiv a formulării lor în ceea ce privește pH-ul și solubilitatea ingredientelor active.

Beneficiile aduse de retinol și vitamina C asupra tenului

Retinolul este un derivat al vitaminei A utilizat deseori pentru efectul lui de stimulare a producției colagenului la nivel cutanat. Astfel, îmbunătățește textura pielii, deoarece netezește liniile fine și ridurile, estompează petele brune și reduce hiperpigmentarea cutanată. Având în vedere că reduce semnele inflamației și scade producția de sebum, retinolul are efecte benefice și în tratamentul acneei.

Vitamina C este un puternic antioxidant care, utilizat topic combate efectul distructiv al radicalilor liberi, prevenind apariția semnelor îmbătrânirii. Mai mult, vitamina C favorizează producția colagenului si ajută la reglarea producției de melanină, prevenind astfel apariția petelor brune.

Poate fi utilizat retinol impreună cu vitamina C?

Atât retinolul, cât și vitamina C sunt ingrediente extrem de eficiente, iar utilizarea ambelor aduce beneficii multiple. Să avem în vedere că ambele au puternic efect iritant, motiv pentru este important să le utilizăm în mod corect.

În general, este recomandat să folosim vitamina C dimineața pe tenul curat și uscat, urmând să aplicăm cremă hidratantă, respectiv cremă cu factor de protecție. Retinolul este recomandat să îl aplicăm seara. Când tenul este predispus la uscăciune, după aplicarea retinolul este indicat să folosim un ser cu acid hialuronic sau cremă hidratantă. Trebuie să avem în vedere că, retinolul conduce la uscăciunea buzelor. Astfel, este de preferat să aplicăm un balsam de buze puternic hidratant.

În cazul în care dorim totuși să utilizăm ambele produse seara este preferabil să le aplicăm în seri alternative sau la un interval de minim 30 min.

De ce intervalul de minim 30 min între cele două produse?

Cercetările demonstrează că retinolul acționează cel mai bine la un pH cuprins între 5 și 6. Vitamina C necesită un pH sub 3.5 pentru a penetra cel mai bine la nivel cutanat. Deoarece există această diferență de pH, prin utilizarea ambelor produse concomitent, retinolul devine mai puțin activ, iar vitamina C penetrează mai puțin la nivelul tenului.

Un alt aspect pe care trebuie să îl avem în vedere este solubilitatea celor două. Retinolul este liposolubil (solubil în ulei), iar vitamina C este hidrosolubilă (solubil în apă). Uleiul cu apa nu sunt miscibile. Așadar, soluția apoasă de vitamina C nu se va solubiliza într-o soluție uleioasă de retinol, iar noi nu vom beneficia de efectul vitaminei C.

Cel mai bine e să aplicăm în primă fază produsul cu vitamina C, având un pH mai scăzut, să așteptăm 30 min, timp în care pH-ul tenului revine la normal, după care putem aplica produsul cu retinol.

Dar dacă nu avem 30 min la dispoziție între cele două aplicări?

Pe piață există nenumărate produse cu derivați ai vitaminei C care sunt stabile la un pH mai ridicat, apropiat de cel al retinolului. Aceste produse pot fi utilizate concomitent, deoarece nu se destabilizează reciproc. Produsele cu derivați ai vitaminei C au o potență mai scăzută și trebuie să fie convertite la nivel cutanat în vitamina C activă. Totuși se pare că sunt mai puțin iritante și oferă aceleași beneficii tenului.

Oricare variantă am prefera să o alegem este important să cunoaștem particularitățile fiecăreia. Ca regulă generală vom aplica produsele în ordinea crescătoare a pH-ului, cel cu pH mai scăzut primul. Când vine vorba de texturi, prima dată vom aplica cele cu o textură mai lejeră,. Apoi, vor urma de cele cu textură mai grasă, ocluzivă. În cazul în care nu există o diferență mare de pH între două produse, se pot aplica una după cealaltă, imediat după absorbție.

Bibliografie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11207686/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2295828/

Sursă imagine: Freepik

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *