Dieta fără gluten câștigă tot mai multă popularitate, în ciuda absenței unei intoleranțe. Se pare că tot mai mulți dintre noi aleg o schimbare în alimentație fără a fi diagnosticați cu o anumită formă de sensibilitate. Probabil popularitatea acestei diete este atât de mare datorită promovării ei de către celebrități. Multă vreme s-a considerat că, dieta fără gluten are efecte pozitive asupra greutății corporale, însă studiile clinice dovedesc că acesta este un mit.
Ce este dieta fără gluten?
Dieta fără gluten exclude toate alimentele care conțin gluten, o proteină prezentă în mod natural în grâu și alte cereale. Asta înseamnă că cei care adoptă acest stil de viață, consumă doar fructe, legume, carne, ouă, respectiv pâine și alte alimente procesate din care s-a eliminat glutenul. Glutenul este prezent în alimente nu doar în mod natural, ci poate fi adăugat în anumite alimente în timpul procesării, drept agent de îngroșare sau potențiator de arome. Prin urmare, poate fi prezent în anumite alimente când nici nu ne-am gândi.
Cine trebuie să adopte dieta fără gluten?
Această dietă se pretează persoanelor care suferă de boala celiacă sau celor care prezintă o anumită sensibilitate la gluten. Boala celiacă este o boală autoimună care afectează aproximativ 1% din populație. În cazul acestor persoane glutenul duce la apariția inflamației și leziunilor intestinale, ceea ce duce la malabsorbția nutrienților. De asemenea, persoanele care suferă de boala celiacă și care nu adoptă dieta specifică prezintă simptome precum durere abdominală, diaree, scădere în greutate și uneori constipație. Printre simptomele extraintestinale se numără anemia feriprivă, reducerea densității osoase sau osteoporoza, infertilitate, dermatita herpetiformă, depresia, creșterea markerilor hepatici, neuropatia și cefaleea. În cazul copiilor cu boala celiacă netratată se poate observa întârzierea creșterii, statură mică, diaree, întârzierea pubertății și anemia feriprivă.
Se potrivește dieta fără gluten persoanelor care nu suferă de boala celiacă?
Chiar dacă popularitatea acestei diete este ridicată în cazul persoanelor sănătoase, răspunsul la această întrebare este unul negativ. Printr-un studiu efectuat pe un număr ridicat de persoane (peste 26000 de subiecți) pe o perioadă de 26 de ani s-a demonstrat că persoanele care elimină glutenul din alimentație în ciuda lipsei unei intoleranțe prezintă un risc cardiovascular mai mare comparativ cu persoanele care nu adoptă acest stil de viață. Prin eliminarea glutenului din alimentație organismul este privat de cerealele integrale nutritive, bogate în fibre și micronutrienți. Consumul cerealelor integrale este deosebit de importantă, deoarece duce la scăderea apariției bolilor cardiovasculare și a diabetului zaharat. Cerealele integrale pot duce la scăderea nivelului colesterolului și pot regla nivelul glicemiei. Mai mult, anumite alimente care conțin gluten, conțin vitamine și minerale, precum vitaminele B, fier și magneziu.
Să ținem minte că multe alimente procesate conțin cantități ridicate de zahăr și grăsimi saturate. Consumul acestor alimente în cantități mari poate duce la creșterea greutății corporale, a riscului apariției bolilor cardiovasculare și a diabetului zaharat. Așadar, ”fără gluten” nu înseamnă neapărat sănătos.
În concluzie, persoanele care nu suferă de boală celiacă sau intoleranță la gluten se recomandă eliminarea alimentelor ultraprocesate din alimentație, nu a alimentelor cu gluten. Încorporarea în alimentația zilnică a fructelor, legumelor, cerealelor integrale și a proteinei de calitate aduce beneficii mult superioare eliminării glutenului. Mulți se simt mai bine în pielea lor doar printr-o alimentație mai bună.
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/
Sursă imagine:
<a href=”https://www.freepik.com/free-photo/gluten-free-food-various-pasta-bread-snacks-wooden_9970874.htm#query=gluten&position=5&from_view=search&track=sph”>Image by master1305</a> on Freepik
Add a Comment