În ultimele decenii semințele de chia și-au menținut o prezență publică constantă. Și-au câștigat reputația datorită compoziției nutritive, fiind multă vreme considerate un aliat pentru pierderea în greutate și un supliment bogat în proteine. În ciuda beneficiilor pe care le au asupra sănătății, semințele de chia nu produc magie în privința pierderii în greutate sau vindecării de anumite afecțiuni.
Ce sunt semințele de chia?
Semințele de chia sunt minusculele semințe negre provenite de la Salvia hispanica. Ele sunt originare din America Centrală și de Sud. Ca ingredient, semințele sunt incredibil de versatile. Este de remarcat capacitatea lor de a absorbi lichidele și de a forma un gel vâscos. Astfel, ele pot fi folosite pentru a îngroșa sosurile, înlocuitor de ouă și chiar pentru a face o dulceață fără zahăr.
Valorile nutriționale ale semințelor de chia:
25 g semințe de chia conțin:
Nutrient | 25 g semințe de chia |
Valoare energetică (kcal/kJ) | 122/508 |
Carbohidrați (g) | 2 |
Fibre (g) | 8.6 |
Proteine (g) | 4.1 |
Grăsimi (g) | 7 |
Calciu (mg) | 158 |
Magneziu (mg) | 84 |
Fier (mg) | 93 |
Zinc (mg) | 15 |
Mangan (mg) | 68 |
Care sunt beneficiile semințelor de chia?
O porție de semințe de chia nu va transforma întreaga noastră dietă sau înlocui vitaminele sau mineralele pe care ni le furnizează legumele și fructele, dar aduc o serie de beneficii corpului nostru.
Semințele de chia sunt o sursă excelentă de fibre, care pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, previn bolile metabolice, pot reduce nivelul colesterolului, promovează sănătatea intestinală și luptă împotriva constipației. Pentru a fi digerate fibrele necesită un timp mai îndelungat, motiv pentru care după ce le consumăm ne vom simți mai sătui o perioadă mai lungă de timp, ceea ce de multe ori ne ajută să pierdem în greutate.
Mai mult, semințele de chia sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3, fiind considerate unul dintre alimentele cele mai bogate în omega-3. Ele conțin acid alfa-linolenic (ALA), iar consumul lor contribuie la scăderea riscului cardiovascular.
De asemenea, pot promova sănătatea osoasă. Semințele de chia sunt o sursă bogată de minerale (calciu, magneziu și fosfor), benefice pentru sistemul osos.
Semințele de chia sunt o sursă excelentă de antioxidanți. Ele conțin un bioflavonoid numit kaempferol, cu potențial anticanceros. Se consideră că kaempferolul blochează acțiunea bisfenolului A (BPA), prezent în materiale plastice și alimente procesate, cunoscut pentru capacitatea lui de a bloca sistemul endocrin. La potențialul antioxidant al semințelor de chia contribuie și quercetina.
Chiar dacă sunt bine tolerate de organism, semințele de chia trebuie consumate cu moderație, deoarece o cantitate ridicată poate produce balonare și discomfort abdominal. Putem beneficia de efectele ei doar prin consumului regulat. Le putem consuma fie sub formă de budincă, adăugate în terciul de ovăz, în smoothie-uri, cu iaurt sau chiar adăugate în prăjituri sau pâine. Variantele sunt nenumărate, important este să găsim varianta care ni se potrivește. Este de luat aminte, că trebuie foarte bine hidratate sau consumate cu cantități suficiente de apă.
Bibliografie:
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds#TOC_TITLE_HDR_12
Sursă imagine: Image by Freepik
Add a Comment