Îndulcitorii naturali cu efecte benefice asupra sănătății

În 2021, când populația este tot mai informată și atentă la alimentație, consumul alimentelor de origine naturală ia o amploare tot mai mare. Totodată, zahărul devine un inamic în alimentația noastră, atât dorită efectelor distructive pe care le are asupra organismului, cât și așa-numitelor ”calorii goale” pe care le furnizează, calorii care ne pot compromite dieta. Locul zahărului este luat de îndulcitorii naturali, precum stevia, eritriolul sau xilitolul.

Renunțarea la zahăr reprezintă pentru unii dintre noi o provocare grea, dar totuși nu imposibilă. Industria alimentară vine în sprijinul nostru, varietatea alternativelor la zahăr fiind tot mai mare. Totuși, nu toți îndulcitorii prezenți pe piață sunt benefice pentru sănătatea noastră.

În cele ce urmează vă invit să parcurgeți o scurtă trecere în revistă a îndulcitorilor naturali cu efecte benefice asupra sănătății noastre. Aceștia sunt reduși în calorii și în fructoză, având în același timp gust dulce.

1. Stevia

Cunoscut drept unul dintre îndulcitorii hipocalorici foarte populari, stevia este extrasă din frunzele plantei numite Stevia rebaudiana. Stevia își are originea în America de Sud, unde a fost consumat pentru prima dată în urmă cu 200 ani, când s-a descoperit gustul dulce al frunzelor. Pe vremea aceea, frunzele se utilizau la îndulcirea ceaiurilor și a mâncărurilor.

Gustul dulce al steviei se datorează glucozidelor prezente în mod natural în frunze. Dintre cele 11 glucozide majore prezente în frunze, cele mai importante sunt steviozida și rebaudinozida A. stevia are o putere de îndulcire de până la 300 ori mai mare decât zahărul.

Prin urmare, stevia este foarte dulce, dar în același timp este lipsită în totalitate de valoare energetică.

Pe lângă efectul benefic pe care stevia o are asupra dietei noastre, studiile clinice arată că ea contribuie și la:

  • scăderea cu 6-14% a tensiunii arterial a pacienților hipertensivi, fără a avea însă efect asupra tensiunii arteriale normale sau ușor crescute.
  • reducerea nivelului glicemic al pacienților diabetici. Steviozidele contribuie la reducerea glicemiei postprandiale a pacienților cu diabet zaharat de tip 2.

În concluzie, în cazul în care dorești să îndulcești ceva, spre exemplu o prăjitură sau o gustare, stevia este cea mai sănătoasă variantă.

Sursa imagine: Pixabay

2. Eritriolul

Eritriolul este un alt îndulcitor hipocaloric. La fel ca și zahărul, eritriolul este un poliol de origine naturală, ce se regasește în fructe și legume (în special struguri și ciuperci, dar și în sosul de soia obținut prin fermentație), fiind însă lipsit de caloriile prezente în zahăr. În același timp, eritriolul este noncarcinogen.

Datorită dificultății de extracție și abundenței relativ reduce în fructe și legume, comparativ cu alți polioli, eritrolul este obținut majoritar printr-un proces industrial.

Cu valoare energetică de 0,24 calorii/gram, eritriolul are puterea de îndulcire de 70% a zahărului.

Studiile clinice arată că, eritriolul nu modifică nivelul seric al glucozei, trigliceridelor și colesterolului, și nu determină creșterea secreției de insulină. El se absoarbe la nivel intestinal, ajunge in circulația sistemică într-o proporție de 90% și se elimină urinar nemodificat.

Poliolii, în general, fermentează la nivelul colonului și produc efecte adverse gastro-intestinale precum balonare sau crampe abdominale, însă eritrolul are un comportament diferit, datorită absorbției sale sistemice. Totuși, consumat într-o cantitate excesivă (peste 50g), pot să apară grețuri.

În concluzie, eritriolul este un aliment sigur, dar studiile clinice arată că, în cazul unui consum excesiv nu este în totalitate lipsit de reacții adverse.

3. Xilitolul

Xilitolul este un poliol cu capacitatea de îndulcire a zahărului și este prezent într-o cantitate redusă în fructe și legume (căpșuni, prune, conopidă și dovleac). Pe scală largă, xilitolul este produs prin procese biotehnologice.

Un gram de xilitol conține 2,4 calorii, aproximativ 2/3 din valoarea energetică a zahărului. Astfel, contribuie la managementul greutății corporale. Totodată, xilitolul are indice glicemic redus, nemodificând nivelul glicemic. Unele studii arată că, xilitolul ar contribui la creșterea sațietății.

Este cunoscut faptul că xilitolul are efecte benefice asupra dentiției. Acest efect se datorează proprietăților sale de a inhiba efectul streptococilor de la nivelul cavității bucale, reducând riscurile apariției cariilor dentare.

La nivelul pielii, xilitolul îmbunătățește bariera cutanată și suprimă dezvoltarea bacteriilor patogene.

Având în vedere că nu este digerat după ingerare, dar fermentează, xilitolul joacă un rol important în tratamentul constipațiilor.

De asemenea, studiile clinice demonstrează efectul său benefic în îmbunătățirea densității mineral-osoase și modularea sistemului imun.

În concluzie, xilitolul este o alternativă sănătoasă a zahărului. Îndulcitorii au parte de o popularitate extraordinară în rândul populației.

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890837/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S014929180380334X

https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2125.2000.00260.x

https://www.sciencedirct.com/science/article/abs/pii/S0026049503003871

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756564/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8039489/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16988647/

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5320817/

https://www.healthline.com/nutrition/4-healthy-natural-sweeteners

8 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *