Young woman has problems with skin on the face

Acidul salicilic în acnee

În cazul în care am suferit vreodată de acnee cu siguranță am încercat nenumărate produse existente pe piață, inclusiv acidul salicilic. Ingredientele unui produs pentru tratamentul acneei sunt diverse și adesea puțin înțelese. În rândul consumatorilor, mai ales la nivelul populației tinere, se întâlnește frecvent cazul achiziționării unor produse datorită reclamelor sau promovării pe rețelele de socializare. Aceste produse cosmetice sau dermatocosmetice pot fi frecvent nepotrivite tipului de ten și afecțiunii  existente sau pot fi încorporate greșit în rutina de îngrijire. Din acest motiv este important să ne informăm mereu din surse sigure și să ne adresăm specialiștilor pentru sfaturi acreditate.

Unul dintre ingredientele frecvent întâlnite în produsele destinate tratamentului acneei este acidul salicilic. El se găsește pe piață atât singur, cât și în combinație cu alte substanțe.

Ce este acidul salicilic?

Din punct de vedere chimic, acidul salicilic este un betahidroxiacid (BHA). Aplicat la nivel topic are acțiune keratolitică. El tratează acneea, dar se utilizează și în tratamentul negilor, psoriazisului și în reducerea semnelor îmbătrânirii cutanate.

Efectul acidului salicilic în acnee?

Acidul salicilic se utilizeză în acnee datorită capacității lui de a penetra în interiorul folicului, unde favorizează eliminarea celulelor moarte, ducând la curățarea porilor. Funcționează cel mai bine asupra erupțiilor neinflamate și a punctelor negre. Acidul salicilic ajută și la reducerea inflamației și scăderea secreției de sebum, simptome prezente în acnee.

Chiar dacă găsim produse care conțin doar acid salicilic, din păcate utilizat singur nu este cel mai eficient produs. În combinație cu alte substanțe, acidul salicilic favorizează penetrarea mai bună a acestor ingrediente la nivelul pielii.

Cum se utilizează acidul salicilic?

La nivel topic acidul salicilic poate fi utilizat în nenumărate moduri, tocmai datorită prezenței în numeroase tipuri de produse cosmetice, precum produse de curățare, creme, loțiuni sau seruri. Concentrația în substanța activă variază.

Utilizând acidul salicilic, tenul nostru poate deveni sensibil, uscat și iritat. Pentru a preveni acest efect, este recomandat să începem tratamentul prin utilizarea produselor cu acid salicilic o dată la 2-3 zile, pe o zonă mică, după care să creștem gradual frecvența aplicării. Trebuie să ținem cont de faptul că tenul poate deveni oricând uscat sau sensibil pe durata tratamentului. În acest caz este recomandat să aplicăm produsele mai puțin frecvent. În același timp să nu uităm să evităm zona ochilor, a nasului și a gurii.

Cum am încorporat acidul salicilic în rutina de îngrijire a tenului cu acnee?

Lucrând în farmacie și întâmpinând nenumărate probleme ale tenului acneic în rândul pacienților, am ajuns să cunosc tot mai mult efectele pe care produsele cosmetice și dermatocosmetice le au asupra tenului și felul în care acestea acționează.

Odată cu instalarea pandemiei și purtarea măștii de protecție am ajuns și eu să mă lupt cu acneea, chiar dacă rutina de îngrijire nu s-a schimbat. La nivelul tenului meu au început să aibă loc schimbări cu apariția tot mai frecventă a imperfecțiunilor. Tenul a devenit mai sensibil, iar semnele acneice inflamatorii nu au încetat să apară. Expunerea la soare a agravat și mai mult situația.

Datorită schimbării la nivelul tenului era evident că trebuia să aibă loc și schimbări la nivelul îngrijirii acestuia. Având în vedere că nu am dorit să obțin un ten mai sensibil prin aplicarea unor produse agresive, am apelat la produse care să acționeze blând asupra tenului meu.

Rutina de ingrijire

După rutina de demachiere pe care o aveam dimineața și seara, am ales să curăț tenul în profunzime cu gelul de curățare Vichy Normaderm Phytosolution. După fiecare utilizare ajung să îmi simt tenul mai curat, dar fără senzație de uscăciune sau usturime. Acest efect este foarte important pentru mine pentru că multe produse pe care le utilizam înainte îmi uscau tenul în exces.

După curățare, aplic crema din aceeași gamă, crema dublă-corectoare Vichy Normaderm Phytosolution, care, pe lângă efectul de hidratare dată de acidul hialuronic, reduce imperfecțiunile și leziunile inflamatorii tocmai datorită acidului salicilic. Doar după câteva săptămâni de utilizare au avut loc schimbări.

Tenul meu a devenit mult mai curat, iar numărul coșurilor s-a redus. Chiar dacă observ în continuare beneficiile pe care crema mi le oferă, din păcate nu o pot folosi decât seara. Aceasta se dovedește a fi incompatibilă cu fondul de ten pe care îl folosesc. Nu reușeam niciodată să aplic fondul de ten cum îmi plăcea imediat după utilizarea cremei. Astfel, am rămas perioadă îndelungată la rutina mea obișnuită cu gel-boosterul-ul zilnic Vichy Mineral 89, aplicat ca bază de machiaj.

Ulterior, am descoperit crema pentru ten cu imperfecțiuni cu grapefruit Roz si Vitamina C de la Neutrogena, pe care o pot aplica chiar și sub fondul de ten. Imediat după utilizare simt o senzație de răcorire la nivelul tenului, iar secreția de sebum este redusă de-a lungul zilei.

Local, asupra comedoamelor care uneori îmi mai apar, am ales să aplic crema pentru piele grasă cu imeperfecțiuni severe Ivatherm Ivapur Akne-syt. Aceasta are acțiune intensă și accelerează eliminarea coșurilor și previne reapariția lor. După 2-3 zile de aplicare locală am observat că, coșurile se tratează și nu îmi mai provoacă neplăceri. Totodată, se pare că nu rămân urme asupra tenului meu.

Pentru mine rutina de îngrijire este deosebit de importantă și încerc să găsesc mereu produse de încredere destinate nevoilor tenului meu.

Atât corpul, cât și tenul nostru au nevoie de grijă și atenție. Nevoile diferă de la om la om și se pot schimba de-a lungul vieții datorită schimbărilor care au loc la nivelul organismului. Așa se schimbă și nevoile pielii noastre de-a lungul anului, lunii sau chiar zilei.

Sursa imagine: Freepik

6 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *