Woman applying face cream

Probioticele în îngrijirea tenului

Organizația Mondială a Sănătății definește probioticele ca microorganisme, care administrate în doze optime, conferă beneficii gazdei. Probioticele orale sunt studiate cu rigurozitate, iar cele mai cunoscute sunt bacteriile speciilor Lactobacillus și Bifidobacterium. În ultimul timp atenția s-a îndreptat tot mai mult asupra speciilor de bacterii care acționează la nivel local și efectele pe care acestea le au asupra tenului.

La fel ca și preparatele pe care le administrăm oral, pentru a menține sănătatea florei intestinale, la fel acționează și probioticele cu administrare topică. Aplicate la nivel cutanat, au capacitatea de a balansa flora microbiană.

Odată apărut acest nou trend rafturile farmaciilor și drogheriilor s-au umplut cu o multitudine de produse noi. Începând cu produse de curățare și tonere la seruri, măști și creme, probioticele aplicate cutanat promit reducerea inflamației tenului, îmbunătățirea barierei cutanate și chiar reducerea semnelor acneei.

Întrebarea este: merită să introducem în rutina de îngrijire a tenului produse ce conțin probiotice?

Studiind mai amănunțit efectul pe care îl pot furniza, am ajuns la concluzia că tenul meu poate beneficia de avantajele lor. Iată răspunsurile la întrebările pe care mi le-am pus.

Care este efectul probioticelor la nivelul tenului?

Similar felului în care probioticele administrate oral previn și tratează probleme gastrointestinale, așa acționează și probioticele aplicate cutanat. Ele au capacitatea de a calma tenul prin promovarea dezvoltării microbiomului cutanat sănătos. Astfel, este întărită bariera cutanată, reglată producția de sebum, iar pielea este hidratată și protejată de acțiunea radicalilor liberi.

Există tipuri de probiotice care au capacitatea de a crește producția de ceramide la nivelul pielii, crescând gradul de hidratare al acesteia. Acest efect se observă cel mai bine în cazul persoanelor care suferă de eczemă, situație în care concentrația de ceramide la nivel cutanat este redusă. De asemenea, anumite tipuri de ceramide, precum fitosfingozina, are capacitatea de a inhiba în mod direct acțiunea bacteriei P. acnes, responsabilă de apariția acneei.

Care sunt afecțiunile care pot beneficia de efectul probioticelor?

De efectul probioticelor cutanate poate beneficia orice tip de ten, având în vedere că majoritatea din noi suntem expuși unor schimbări în viața de zi cu zi. Pielea poate deveni mai uscată din cauza vântului și frigului, schimbările hormonale pot duce la apariția acneei, soarele poate induce îmbătrânirea cutanată sau agrava acneea. Exemplele pot fi nenumărate. Important este să identificăm problemele care pot să apară și să acționăm în mod corespunzător.

Probioticele au efect în acnee, rozacee, eczemă și îmbătrânire cutanată datorită radicalilor liberi.

Flora bacteriană naturală a pielii joacă un rol important în prevenirea afecțiunilor dermatologice. Această barieră naturală a pielii poate fi distrusă foarte ușor prin utilizarea excesivă a produselor de curățare, mai ales în această perioadă când utilizăm enorm de multe produse dezinfectante. Prin distrugerea acestei microflore pielea poate deveni uscată, stresată și sensibilă.

Soluția pentru evitarea acestor efecte este utilizarea probioticelor cutanate.

Care este efectul diferitelor tipuri de probiotice asupra pielii?

Numărul probioticelor utilizate este în creștere. Iată câteva dintre ele și efectul lor:

  • Bifidobacterium: reduce sensibilitatea pielii și crește nivelul ceramidelor. Acest efect este benefic pentru persoanele cu eczemă, rozacee sau celor cu piele foarte uscată și iritată.
  • Lactobacillus: îmbunătățește funcția de barieră a pielii, reduce acneea și roșeața
  • Vitreoscilla: reduce deshidratarea pielii și îmbunătățește roseața

Multe produse cosmetice și dermatocosmetice au în compoziție substanțe cu efect preobiotic. Acestea au capacitatea de a induce creșterea bacteriilor ”bune”, calmând în același timp pielea. Printre acestea se numără, fructooligozaharidele, galactooligozaharidele, aminoacizii, calciul, magneziul și sulful.

Trebuie să acordăm o atenție deosebită florei microbiene cutanate pentru a preveni apariția afecțiunilor cutanate și a menține pielea sănătoasă. De efectul probioticelor poate beneficia întregul corp, nu doar tenul. Pe piață există produse destinate fiecărui tip de piele, începând cu pielea uscată, sensibilă, grasă, mixtă, până la produsele antiimbătrânire. Este important să ne documentăm și să alegem produsele destinate tenului nostru.

Bibliografie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24364369/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5418745/

https://www.elle.com/uk/beauty/skin/a35623/probiotics-in-skincare-what-are-they-and-how-do-they-work/

Sursă imagine: Freepik

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *