person-pouring-milk-full-glass-with-walnuts-tray

Relația între consumul de lapte și acnee

Alimentele pe care le consumăm , printre care si laptele afectează pielea noastră și implicit poate agrava acneea.

Relația dintre consumul de lactate și acnee este un subiect mult dezbătut. Chiar dacă există numeroase argumente pro și contra, acest subiect rămâne în continuare controversat.

Conform studiilor observaționale asupra populației, cu cât frecvența unei diete vestice este mai crescută, cu atât prevalența acneei este mai ridicată. Consumul crescut de carbohidrați cu indice glicemic crescut, lactate sau ciocolată poate fi una dintre cauzele apariției și agravării acneei.

Există o relație lapte și acnee?

Nu toate studiile susțin relația între consumul de lactate și acnee, deoarece nu toată lumea care consumă lactate dezvoltă acnee. Totuși, există evidențe care demonstrează că cei care consumă lapte și preparate din lapte suferă de acnee. Totodată, laptele poate influența sau agrava acneea.

Cauzele potențiale

La ora actuală cercetătorii au identificat potențiale teorii care susțin că apariția acneei se datorează consumului de lapte.

Hormonii de creștere

Factorul de creștere de tip insulinic 1 (IGF-1) este un hormon prezent în sânge. Laptele conține IGF-1 în mod natural, alături de alți hormoni, incluzând prolactina, prostaglandine și steroizi.

Un studiu arată că adulții care au consumat 3 pahare de lapte zilnic timp de 12 săptămâni au avut un nivel al IGF-1 cu 10% mai ridicat comparativ cu cei care nu au consumat lapte.

IGF-1 poate crește secreția de sebum. Se cunoaște faptul că hipersecreția de sebum este una dintre cauzele acneei.

Hormoni artificiali

Pentru a crește producția de lapte, bovinele sunt adesea tratate cu hormoni de creștere, numiți hormoni de creștere bovin recombinant (rBGH). rBGH stimulează producția de lapte prin creșterea nivelului de IGF-1. Bovinele tratate cu rBGH produc lapte cu nivel mai ridicat de IGF-1 comparativ cu bovinele netratate. Consumând lapte de la aceste bovine, oamenii absorb o cantitate mai crescută de IGF-1, care agravează acneea.

Proteinele din lapte

Principale proteinele din lapte sunt zerul și cazeina. Zerul crește nivelul glucozei sanguine, iar cazeina nivelul IGF-1. Astfel, aceste proteine pot declanșa erupția acneei.

Eliminarea lactatelor din dietă poate îmbunătăți acneea?

Chiar dacă există evidențe care sugerează acest lucru, fiecare persoană în parte reacționează diferit la consumul de lactate. Evidențele care să susțină restricționarea laptelui sau eliminarea acestuia sunt insuficiente. Din acest motiv este important să observăm efectul fiecărei schimbări ale dietei noastre zilnice asupra tenului și organismului nostru.

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106357/pdf/jcad_7_7_46.pdf

Sursă imagine: Freepik

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *