zincul trateaza acneea

Zincul tratează acneea?

Acneea poate fi extrem de dificil de controlat, mai ales că afectează milioane de persoane, atât din punct de vedere fizic, emoțional, cât și social. Zilnic se pune întrebarea cu privire la modalitățile de reducere și prevenție a apariției leziunilor acneice. Zincul este un mineral esențial al organismului nostru, dar utilizarea lui pentru a trata acneea este frecvent controversată.

Zincul

Zincul este un mineral esențial care îndeplinește multiple funcții la nivelul corpului uman. El  este prezent la nivelul tuturor organelor, țesuturilor și fluidelor organismului, fiind esențial pentru:

  • Creștere în perioada copilăriei și adolescenței
  • Vindecarea rănilor
  • Activitate enzimatică
  • Funcție imună
  • Diviziune celulară
  • Sinteza proteică și a ADN-ului

Zincul și pielea

Adeseori, zincul este considerat ”mineralul frumuseții”. Multe suplimente care ”promovează” o piele frumoasă și tânără, unghii sănătoase, păr des și mătăsos, au în compoziția lor zinc. Împreună cu alte vitamine și minerale, zincul repară, protejează și revitalizează pielea. Din aceste motive cele mai frecvente simptome ale deficitului de zinc sunt căderea părului și unghiile casante.

Pe lângă aceste efecte, zincul prezintă proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene.

Zincul și acneea

Acneea apare datorită producției excesive de sebum la nivelul foliculilor piloși. Hipersecreția de sebum duce la inflamație și blocarea porilor, producând leziunile acneice.

Datorită proprietăților antiinflamatorii, zincul este considerat eficient în tratamentul acneei inflamatorii care cauzează papule, pustule și noduli. Cercetătorii consideră că, zincul luptă cu acneea inclusiv prin capacitatea lui de a reduce secreția de sebum și proliferarea bacteriană. Aceste caracteristici îl fac eficient și în tratamentul acneei noninflamatorii.

Datorită efectului său antiinflamator, zincul are capacitatea de a reduce inclusiv roșeața care apare în acnee și contribuie la vindecarea semnelor postacneice.

Utilizarea zincului în tratamentul acneei

Pentru a trata acneea, zincul poate fi utilizat atât local, cât și sistemic prin administrare orală.

În farmacii se găsesc nenumărate produse medicamentoase și dermatocosmetice destinate tenului acneic care conțin zinc. Trebuie doar să îl selectăm pe cel potrivit tipului nostru de ten.

În prepratele topice zincul poate fi utilizat sub formă de sulfat, acetat sau octoat, singur sau în combinație cu alte substanțe medicamentoase. Spre exemplu, zincul sub formă de acetat de zinc dihidrat, se găsește în combinație cu eritromicina, sub formă de pulbere + solvent pentru soluție cu aplicare cutanată.

Zincul poate fi administrat și pe cale orală în tratamentul acneei, mai ales în cazurile în care acneea afectează părți mai mari ale corpului, imposibil de tratat cu produse topice. El se absoarbe cel mai bine în urma administrării orale a sulfatului de zinc, iar doza zilnică administrată este de maxim 40mg. În farmacie, găsim multe suplimente alimentare cu zinc, singur sau în combinație, sub formă de comprimate, comprimate efervescente sau soluții buvabile.

Efecte secundare potențiale

Mai mult nu înseamnă niciodată mai bine. Astfel, administrarea unei doze prea mari poate fi dăunătoare. Efectele secundare care pot să apară sunt greață, vărsături sau gust metalic. Consumul de alcool poate reduce absorbția zincului. Totodată, anumite plante și cereale conțin fitați care inhibă absorbția.

Există studii clinice care demonstrează că pacienții care suferă de acnee au niveluri serice mai reduse de zinc, comparativ cu cei sănătoși. Din acest motiv, zincul poate fi eficient în tratamentul acneei. Totuși, înainte de administrarea unui tratament cu zinc este important un consult dermatologic.

Bibliografie:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

https://www.hindawi.com/journals/drp/2014/709152/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23826827/

Sursa imagine: Freepik

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *