Acidul elagic rodie

Acidul elagic, polifenol cu efecte impresionante

Acidul elagic este un polifenol pe care îl regăsim în nenumărate fructe și legume. Probabil numele nu i se pronunță prea des, dar cu siguranță îl consumăm cu toții foarte frecvent. Aceasta se datorează prezenței lui în cantități crescute în struguri, căpșuni, zmeură, merișoare, rodie, nuci, nuci pecan și ceai verde.

Mai mult, are proprietăți antioxidante remarcabile, efecte antiinflamatorii, luptă împotriva dezvoltării celulelor canceroase și protejează funcțiile creierului. Mai mult, se regăsește în numeroase produse cosmetice.

Cum acționează acidul elagic?

Acest polifeneol are un potențial antioxidant ridicat, protejând astfel celulele de acțiunea distructivă a radicalilor liberi, neutralizându-i. Mai mult, are capacitatea de a regla funcția imună și a scădea nivelul markerilor inflamatori specifici, incluzând prostaglandina E2 și interleukina 6. Pe termen lung niveluri ridicate ale markerilor inflamatori duc la dezvoltarea unor boli cronice, precum afecțiuni cardiovasculare, cancer sau boli autoimune.

Studiile clinice arată că, acidul elagic are și proprietăți neuroprotectoare, datorită proprităților sale antioxidante.

Lângă aceste efecte se adaugă și efectele acidului elagic asupra pielii. Cercetările demonstrează că această substanță are capacitatea de a crește luminozitatea tenului prin blocarea unei enzime specifice implicate în producția melaninei.

Rolul acidului elagic în cancer

Efectul anticanceros al acidului elagic a fost studiat asupra nenumărate tipuri de celule canceroase, precum cel al pielii, al esofagului și al colonului. S-a constatat activitatea lui antiproliferativă cu inhibarea ciclului celular și capacitatea lui de a induce apoptoza celulară.  

Mai mult, s-a observat că acidul elagic crește eficacitatea chimio- și radioterapiei prin creșterea sensibilității celulelor canceroase la tratament.

Studiile arată că, protejează organismul de dezvoltarea cancerului mamar, pulmonar, colorectal, al vezicii urinare și al prostatei.

Există studii care demonstrează că sucul de rodie, bogat în acid elagic este eficient asupra cancerului de prostată și cel colorectal. Din păcate nu se cunoaște cu exactitate dacă beneficiul este oferit de acidul elagic sau contribuie și celelalte substanțe componente.

Pentru a demonstra efectul anticanceros al acidului elagic sunt necesare studii clinice amănunțite.

Acidul elagic are efect neuroprotector

Datorită proprietăților antioxidante, acidul elagic are proprietăți neuroprotectoare prevenind apariția bolii Alzheimer și leziunile neuronale datorate hipoxiei cerebrale. De asemenea, acidul elagic are efect asupra mediatorilor prooxidanți, contribuind la reducerea peroxidării lipidice, la scăderea producției radicalului superoxid, al oxidului nitric, al interleukinelor IL-1β și IL-6, respective TNF-α.

La nivel cerebral acidul elagic crește activitatea unor enzime ce îmbunătățesc memoria și inhibă reducerea volumului creierului.

Care sunt efecte secundare?

În cazul consumului din alimente acidul elagic este considerat în general sigur și lipsit de efecte secundare. Chiar dacă studiile asupra suplimentelor cu acid elagic sunt reduse, nu sunt observate efecte secundare nici în cazul acestora.

Este menționat însă faptul că, acidul elagic este un inhibitor al citocromului P450. Acesta este un grup de enzime implicate în metabolizarea multor medicamente. Astfel, în cazul în care se utilizează medicamente precum statine, antipsihotice sau antiagregante plachetare este important să se discute cu medicul sau farmacistul înainte de administrarea suplimentelor ce conțin acid elagic.

În concluzie, acest polifenol este un antioxidant cu potență ridicată regăsită în multe fructe și oleaginoase. Pentru a beneficia de efectele lui putem alege să consumăm o salată delicioasă de fructe cu mere, struguri, zmeură, rodie, respectiv niște nuci.

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266224/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29847844/

Sursă imagine: Freepik

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *