Tasty appetizing italian Mediterranean Food Ingredients Flat Lay on Green Old Rustic Background Top View Copy Space Above

Dieta mediteraneană în prevenția bolii Alzheimer

Tot mai mulți dintre noi suntem preocupați de un stil de viață sănătos. Fie că alegem să facem zilnic mișcare, să adoptăm o dietă sănătoasă, să practicăm meditația zilnică, să ținem un jurnal al recunoștinței sau orice altă metodă care să ne mențină în formă, sănătatea mentală devine o prioritate.

Creierul nostru sănătos conține zeci de bilioane de neuroni, celule specializate care procesează și transmit informații prin intermediul semnalelor electrice și chimice. Neuronii trimit mesaje între diferite structuri ale creierului și de la creier la mușchi și organe. În boala Alzheimer are loc întreruperea acestei comunicări, conducând la moarte celulară. În primă fază are loc moartea neuronilor implicați în memorie, apoi a celor implicați în vorbire, gândire și comportament.

Până în prezent dieta mediteraneană a fost mult studiată de către cercetători. Știm că, aduce beneficii multiple inimii noastre și ne ajută în controlul greutății corporale. Acum, se pare că cercetătorii au descoperit efectul ei benefic asupra reducerii demenței și declinului cognitiv.

Schimbările care au loc la nivelul creierului în boala Alzheimer

La nivelul creierului unei persoane care suferă de boala Alzheimer au loc nenumărate schimbări moleculare și celulare. Aceste schimbări pot fi observate după moarte prin examinarea histopatologică a țesuturilor neuronale.

Comparativ cu creierul persoanelor sănătoase, la nivelul creierului pacienților cu boala Alzheimer s-au observat modificări ale nivelului diferitelor proteine, în special a proteinelor tau și beta-amiloid. Astfel, are loc dezvoltarea plăcilor de amiloid (plăcilor senile), care reprezintă depozite de proteine beta-amiloid în vasele sanguine ale creirului. Este antrenată astfel eliberarea de substanțe oxidative, cu efecte distructive asupra neuronilor. Aceste plăci formate sunt insolubile, împiedicând transmiterea influxului nervos de la un neuron la altul.

Din cauza acumulării anormale a proteinelor tau la nivelul creierului are loc degenerescența neurofibrilară. Proteinele tau sunt implicate în mod normal în alcătuirea unor structuri intracelulare numite microtubuli. Microtubulii ajută la transportul nutrienților de la celulele corpului la axoni și dentrite.  La persoanele sănătoase proteinele tau ajută la stabilizarea microtubulilor. În schimb, în boala Alzheimer proteinele tau sunt anormale, microtubulii sunt afectați, iar neuronii nu mai funcționează normal. Este blocat în acest fel sistemul de transport neuronal.

În demența Alzheimer are loc o atrofie rapid progresivă a creierului, provocând scăderi semnificative ale volumului acestuia.

Dieta mediteraniană în boala Alzheimer

Un nou studiu clinic apărut în Jurnalul American de Neurologie arată că, dieta mediteraneană poate preveni acumularea celor două proteine, beta-amiloid și tau, și reducerea volumului creierului. Astfel, studiul sugerează că, o dietă bogată în grăsimi nesaturate, pește, fructe și legume și săracă în lactate și carne roșie, protejează creierul de pierderea memoriei și apariția demenței.

S-a constat că participanții la studiu care au urmat o dietă preponderent mediteraneană au avut funcție cognitivă mai bună și niveluri mai ridicate ale testelor de memorie, comparativ cu cei care nu au urmat dieta. De asemenea, ei au avut niveluri mai scăzute ale proteinelor amiloid și tau în lichidul cefalorahidian.

Pentru determinarea mecanismului prin care dieta mediteraneană protejează creierul de acumularea celor două proteine, este necesară efectuarea de studii suplimentare. Totuși, prin încorporarea unor elemente din dieta mediteraneană în stilul nostru de viață se poate reduce riscul dezvoltării bolii Alzheimer.

Ceea ce mâncăm acum influențează capacitatea memoriei noastre mai tarziu.

Bibliografie:

https://www.researchgate.net/publication/347411576_The_effects_of_Mediterranean_diet_on_memory_and_Alzheimer’s_disease_biomarkers_Public_health_ADRD_risk_and_protective_factors_Brain_changes_and_mechanisms

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33952652/

Sursa imagine: Freepik

3 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *