Woman with clean face is holding two slices of lemon over white background

Vitamina C în îngrijirea tenului

Odată cu apariția frigului și a răcelilor, tot mai mulți suplimentăm dieta cu vitamina C. Ea ne ajută în nenumărate feluri pentru a susține organismul în lupta cu virozele. De asemenea, vitamina C joacă un rol important în îngrijirea tenului. Totuși, în ciuda administrării orale a unei cantități ridicate de vitamina C, doar o fracție mică este disponibilă și biologic activă la nivelul tenului. Pielea este dependentă de vitamina C aplicată topic.

Care sunt motivele pentru care ar trebui să introducem vitamina C în rutina de îngrijire?

Vitamina C este un  antioxidant cu potență ridicată

Factorii de mediu, precum radiațiile solare, poluarea și fumatul accelerează îmbătrânirea tenului, datorită stresului oxidativ. Vitamina C aplicată la nivel cutanat are o potență antioxidantă ridicată, neutralizând efectele stresului oxidativ.

Totodată, vitamina C protejează pielea de fotoîmbătrânire. Radiațiile solare duc la producția de specii reactive de oxigen sau radicali liberi. Aceștia sunt molecule instabile, cu toxicitate ridicată și care pot distruge acizii nucleici, proteinele și membranele celulare.

Mai mult, speciile reactive de oxigen duc la creșterea activității metaloproteazelor matriciale, enzime care degradează colagenul, reduc producția lui și cresc acumularea elastinei. Apar în acest fel teleangioctaziile (dilatarea vaselor de sânge cu apariția vinișoarelor roșii), fotoîmbătrânirea, ridurile adânci și melasma (petele brune cauzate de soare).

În aceste feluri, vitamina C poate să apere tenul de toate aceste efecte distructive.

Vitamina C are efect antiîmbătrinire

Vitamina C este esențială în biosinteza colagenului. Din acest motiv se consideră că are efect antiîmbătrânire. De asemenea, are rol în stabilizarea colagenului și în inhibarea degradării acestuia.

În mod natural, nivelul colagenului scade cu timpul, iar niveluri mai scăzute ale acestuia duc la apariția ridurilor. Aplicarea la nivelul tenului a unui ser cu vitamina C previne formarea liniilor fine și a ridurilor adânci. Totodată, este crescută elasticitatea pielii.

Vitamina C reduce efectele hiperpigmentării

Majoritatea serurilor și cremelor depigmentante conțin vitamina C din cauză că, ea intervine în procesul melanogenezei, procesul formării melaninei. Când melanina este produsă în exces apare hiperpigementarea pielii cu apariția petelor hiperpigmentate.

Vitamina C ajută la hidratarea pielii

Uscăciunea pielii este frecvent întâlnită și este cauzată în general de pierderea apei transepidermice și scăderea secreției de sebum. Aplicată local, vitamina C inhibă pierderea apei transepidermice și în același timp reduce senzația de piele aspră.

Vitamina C favorizează vindecarea rănilor

Fiind implicată în sinteza colagenului, vitamina C favorizează vindecarea mai rapidă rănilor și a arsurilor solare.

Cum să utilizăm vitamina C în îngrijirea tenului?

În general, vitamina C aplicată la nivelul tenului este foarte bine tolerată. Totuși, pot să existe printre noi persoane în cazul cărora apar reacții alergice. Pentru a preveni aceste reacții, este recomandat să aplicăm produsul ce conține vitamina C într-o cantitate redusă, pe o zonă ușor de ascuns, precum antebrațul. Este important să așteptăm 24 de ore după aplicare pentru a observa posibilele reacții adverse, precum iritație, roșeață sau mâncărime. Dacă aceste reacții nu apar, putem aplica produsul la nivelul tenului.

Produsele cu vitamina C se aplică cel mai adesea de două ori pe zi sau în funcție de recomandările producătorului. Ca și o regulă generală de îngrijire, se curăță tenul, se aplică un toner, ser cu vitamina C, iar apoi produsul de hidratare.

Vitamina C poate fi combinată cu alte ingrediente active, însă aplicarea concomitentă cu niacinamida îi reduce eficacitatea. Retinolul este un alt ingredient care îi scade eficacitatea și stabilitatea. Mai mult, nu se recomandă utilizarea concomitentă cu peroxidul de benzoil, deoarece duce la oxidarea vitaminei C.

Cel mai bine vitamina C funcționează în combinație cu vitamina E, un alt antioxidant sau acidul ferulic, care crește eficacitatea și stabilitatea moleculei.

În concluzie, vitamina C are efect antioxidant puternic care combate liniile fine prin stimularea producției de colagen, luminează tenul, reduce hiperpigmentarea și protejează pielea de efectele distructive ale radicalilor liberi și a altor factori de stres.  

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

Sursă imagine: Freepik <a href=’https://www.freepik.com/photos/food’>Food photo created by Racool_studio – www.freepik.com</a>

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *