Close-up portrait of woman trying calm down, feeling migraine or terrible headache, suffer pain, massaging temples frowning and close eyes, controlling emotions, white background.

Dieta bogată în omega-3 asociată cu reducerea frecvenței durerilor migrenoase

Migrenele reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de dizabilitate din lume. Chiar dacă opțiunile de tratament sunt variate, majoritatea căutăm alternative sau suplimente pentru a preveni sau reduce frecvența durerilor.

În zilele acestea alimentația este una dintre cele mai cercetate domenii. Atenția s-a îndreptat tot mai mult pe alimentele care aduc multiple beneficii corpului. Totuși, dietele moderne tind să fie scăzute în acizi grași omega-3 în ciuda efectelor sale benefice cunoscute în rândul populației. Locul lor este luat de acizii grași omega-6.

Acizii grași omega-3 fac parte din categoria acizilor grași polinesaturați și sunt reprezentați de acidul alfa-linoleic (ALA), acidul eicosanopentanoic (EPA) și acidul decohexanoic (DHA).  Principala sursă de acizi grași omega-3 este reprezentată de peștele gras (somon, macrou, ton) și uleiul de peste, dar se găsesc cantități semnificative și în semințele de in, rapiță, nuci și boabe de soia.

Acizii grași omega-6 sunt o altă categorie de acizi grași polinesaturați și cuprind acidul linoleic (LA), acidul gamma-linoleic (GLA) și acidul arahidonic (ARA). Acizii grași omega-6 se găsesc în principal în uleiul de porumb și floarea soarelui.

Rolul acizilor grași omega-3 și omega-6 în patogeneza migrenei

Acizii grași omega-3 și omega-6 sunt componenți majori ai țesuturilor implicate în patogeneza migrenei. Ei sunt precursori ai lipidelor bioactive care mediază durerea (prostaglandine, leucotriene, rezolvine). Acești mediatori sunt cunoscuți sub numele de oxilipine.

Având în vedere că organismul uman nu poate sintetiza nici acizi grași omega-3, nici omega-6, nivelul lor și a derivaților oxilipinici este dependent de dieta. Studiile clinice arată că oxilipinele provenite de la acizii grași omega-3 au proprietăți analgezice și antiinflamatoare, în timp ce, cele provenite de la acizii grași omega-6 intensifică durerea și facilitează apariția simptomelor migrenoase.

Studiile clinice demonstrează că modificarea dietei în privința acizilor grași omega-3 și omega-6 poate influența tipul oxilipinelor rezultate. Astfel, s-a încercat suplimentarea dietei cu acizi grași omega-3 (DHA+EPA) unor pacienți cu dureri migrenoase severe și scăderea acizilor grași omega-6 pe o perioadă de 12 săptămâni. Unui grup martor i s-a scăzut cantitatea de acizi grași omega-6 consumată, fără a interveni asupra acizilor grași omega-3.

Rezultatele studiului sunt promițătoare având în vedere că pacienților cărora li s-a suplimentat dieta cu acizi grași omega-3 le-a scăzut numărul durerilor migrenoase și durata acestora comparativ cu grupul martor.

Este important de remarcat faptul că studiul nu se referă la administrarea suplimentelor cu omega-3, ci intervine asupra modificării dietei. Astfel, clișeul ”suntem ceea ce mâncăm” pare să aibă din nou un sâmbure de adevăr. Pentru a profita de beneficiile aduse de alimente corpului nostru trebuie să avem o dietă echilibrată și construită în funcție de nevoile noastre individuale.

Bibliografie:

http://press.psprings.co.uk/bmj/july/headache.pdf

Sursă imagine: Freepik

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *