”Dietele de detoxifiere” sau planurile alimentare care ”detoxifică” organismul primesc tot mai multă atenție în rândul populației. Întrebarea este care sunt beneficiile pe care ni le aduc, în cazul în care există sau dacă sunt necesare?
Promovate intens, aceste diete implică în general restricții dietetice sau suplimentarea alimentației cu anumiți nutrienți.
Cum se detoxifică organismul?
Pentru a-și menține sănătatea, corpul nostru are capacitatea de a se detoxifia de substanțele dăunătoare. Sistemul de detoxifiere al organismului este complex și implică multiple organe, printre care ficatul, rinichii, plămânii, tractul gastrointestinal și pielea.
Toxinele din organism pot proveni atât din procesele de metabolizare, cât și în urma expunerii la diferite substanțe chimice sau medicamente. Corpul uman are capacitatea de a se detoxifia aceste toxine prin procesele de metabolizare. Astfel, se formează compuși inactivi, care vor fi eliminați. Capacitatea de metabolizare a organismul variază cu vârsta, sexul, sănătatea fizică, dietă sau medicație. Calea și timpul de metabolizare diferă la fiecare substanță în parte.
Ce sunt dietele de detoxifiere?
Chiar dacă organismul are capacitatea de a se detoxifia, dietele de detoxifiere sunt promovate prin capacitatea lor de a elimina toxinele din organism, îmbunătăți starea de sănătate și a ajuta procesul de slăbire.
Programele de detoxifiere diferă. Unele implică o dietă bazată pe legume, altele de sucuri sau ceaiuri. Există programe care încureajează dietele de fasting (consumul alimentelor într-un anumit interval de timp).
Chiar dacă majoritatea acestor diete promit rezultate spectaculoase, multe dintre ele nu au la bază cercetări clinice. Există prea puține date în literatura de specialitate care să susțină promisiunile făcute prin aceste diete.
Cum ne ajută dietele de detoxifiere?
Având în vedere că organismul nostru are sistemul propriu de detoxifiere, aceste diete nu sunt un necesar absolut. Asta nu înseamnă că o dietă adecvată nu poate ajuta corpul în acest proces. Consumând alimente nutritive și evitând expunerea la substanțele toxice prezente în anumite mâncăruri, putem ajuta corpul în procesele de metabolizare și eliminare.
Din păcate multe dintre dietele de detoxifiere elimină proteinele din alimentație. Însă, proteinele sunt necesare în procesele enzimatice care stau la baza reacțiilor de metabolizare din corp, reducând capacitatea proprie de detoxifiere a organismului.
Există studii clinice care demonstrează că dietele care implică fastingul au efect benefic asupra sănătății ficatului. Ficatul este principala cale de metabolizare a corpului.
Chiar dacă unele dintre aceste diete sunt inofensive, altele pot agrava starea noastră de sănătate. Dietele cu restricții calorice foarte mari, pe perioade lungi de timp sau administrarea anumitor suplimente poate fi dăunătoare sănătății. Pot să apară deficite nutriționale, stări de deshidratare, de slăbiciune sau schimbări ale stării afective.
Înainte de a începe o dietă de detoxifiere este important să se ceară sfatul unei persoane acreditate. O dietă echilibrată este suficientă pentru a menține capacitatea naturală de detoxifiere a organismului, fără să fie nevoie să se apeleze la diete.
Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/does-science-support-the-claims#How-does-the-body-detox?
Sursa imagine: Freepik
Add a Comment