Efectul exercitiilor fizice asupra florei intestinale

Legătura între exercițiile fizice și flora intestinală

Recent s-a demonstrat că exercițiile fizice și flora intestinală sunt interconectate. Ne este cunoscut că flora intestinală găzduiește trilioane de microorganisme, precum bacterii, fungi și virusuri. Rolul lor variază de la fermentarea fibrelor dietetice la sinteza vitaminelor și reglarea metabolizării grăsimilor. Poate părea surprinzător că exercițiile fizice pot influența flora intestinală. Cu toții cunoaștem efectele benefice ale sportului asupra aspectului fizic și sănătății psihice, dar poate o alergare în parc sau un antrenament la sala avea influență asupra florei intestinale?

Diversitatea florei intestinale

Studiile existente la ora actuală sugerează că, cu cât flora intestinală este mai diversificată și echilibrată, cu atât întregul nostru organism este mai sănătos. Flora intestinală sănătoasă îmbunătățește digestia, reglează sistemul imunitar și protejează de anumite boli. La pacienții care suferă de obezitate, boli cardiovasculare sau autoimune s-a observat că flora intestinală este alterată.

Numeroși factori, printre care medicamentele administrate, stresul, fumatul, lipsa somnului sau alimentația dezorganizată, pot distruge flora intestinală normală. La fel cum acestea pot distruge flora microbiană, modificări minore ale stilului de viață pot contribui la popularea intestinului cu microorganisme benefice. Somnul odihnitor, un stil de viață mai puțin stresant sau, mai mult, timp petrecut în natură, pot contribui la sănătatea florei intestinale.

Conexiunea între exercițiile fizice și flora intestinală

Pare surprinzător, dar practicarea exercițiilor fizice contribuie la sănătatea florei intestinale. Exercițiile fizice moderate reduc inflamația, îmbunătățesc compoziția corporală și contribuie la diversitatea florei microbiene. Mai mult, exercițiile fizice cresc numărul tulpinilor bacteriene producătoare de acizi grași cu catenă scurtă, printre care butiratul. Butiratul are capacitatea de a accelera metabolismul, de a reduce inflamația și de a controla funcția de barieră a intestinului.

Ce spun studiile?

Studiile clinice demonstrează că atleții au flora intestinală mai diversificată comparativ cu persoanele sedentare, dar în cazul lor contribuie și alimentația specifică.

Alte studii au arătat că o alergare de 30-60 de minute are impact semnificativ asupra colonizării intestinului cu bacterii producătoare de butirat, precum Faecalibacterium. Efectul are după de o perioadă de 6 săptămâni în care s-au efectuat 3 antrenamente pe săptămână și este reversibil în cazul în care se întrerup antrenamentele.

Un alt studiu arată că exercițiile fizice duc la creșterea colonizării intestinului cu bacterii din clasa Bacteroidetes, bacterii ce joacă un rol important atât în metabolismul proteic și glucidic, cât și în stimularea sistemului imunitar de a produce molecule cu efect antiinflamator. Niveluri reduse al acestor bacterii sunt asociate cu apariția obezității și sindromului de intestin iritabil.

Chiar dacă mecanismele concrete prin care exercițiile fizice contribuie la sănătatea florei intestinale și implicit a întregului organism nu sunt în totalitate elucidate noi putem oricând beneficia de efectele sportului. Orice variantă am alege, o plimbare în parc, o alergare ușoară, înot sau o sesiune de fitness și oricare ar fi obiectivul nostru, exercițiile fizice au o contribuție remarcabilă asupra stării noastre de sănătate fizice și psihice.

Bibliografie:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.637010/full#h11

https://journals.lww.com/acsm-essr/fulltext/2019/04000/exercise_and_the_gut_microbiome__a_review_of_the.4.aspx

https://www.everydayhealth.com/fitness/can-exercise-boost-my-gut-health/

Sursa imagine: Freepik

One Response

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *