Un somn bun este important pentru un nivel crescut de energie în timpul zilei. Somnul ajută organismul să se refacă și în același timp este esențial pentru sănătatea inimii. Când ne gândim la somn, implicit ne gândim la ”cu cât mai mult, cu atât mai bine”. Conform Colegiului American de Cardiologie, lucrurile nu sunt atât de simple.
Somnul și sistemului cardiovascular
Pentru a evalua relația între somn și sănătatea sistemului cardiovascular, cercetătorii au efectuat un studiu retrospectiv pe 14000 de persoane pe o perioadă de 7 ani și jumătate. Subiecții au avut toți vârste peste 46 ani, iar jumătate au fost femei.
S-a evaluat relația între durata somnului și scorul de risc ASCDV (Atherosclerotic Cardiovascular Disease – Boală cardiovasculară aterosclerotică), respectiv nivelul proteinei C- reactive, marker inflamator asociat bolilor cardiovasculare.
Cu cât scorul de risc ASCDV este mai mic, cu atât rata mortalității din cauza infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral (AVC) în următorii 10 ani este mai scăzută. Calculul scorului de risc ASCDV se face pe baza vârstei, sexului, rasei, tensiunii arteriale și nivelului colesterolului. Un scor de risc ASCDV sub 5% este considerat redus.
S-a constat că cei care au avut o durată a somnului cuprinsă între șase și șapte ore au prezentat risc de mortalitate de natură cardiovasculară mult mai redus, comparativ cu cei care au avut o durată a somnului mai mare sau mai mică. Surprinzător, chiar și o durată a somnului prea lungă poate crea probleme de sănătate. Media scorului de risc ASCDV a celor care au avut o durată a somnului între șase și șapte ore a fost de 3.5%.
La cei care au dormit mai mult de 7 ore, nu s-a observat creșterea scorului de risc ASCDV, dar nivelul proteinei C reactive a crescut.
Nevoile organismului nostru în ceea ce privește somnul
Se pare că cel mai bine este să avem un somn cuprins între șase și șapte ore. Totuși, fiecare dintre noi are nevoi diferite. Cel mai important este să analizăm felul în care ne simțim dimineața după ce ne trezim și modul în care organismul funcționează peste zi, pentru a putea stabili durata optimă a somnului.
Este de remarcat faptul că nu doar durata somnului contează pentru sănătatea noastră, ci și calitatea acestuia. Este bine să facem tot ce ne stă în putință pentru a avea un somn de calitate.
Calitatea somnului trebuie să fie o prioritate pentru noi.
Bibliografie:
Sursa imagine: Freepik
[…] somn odihnitor este responsabil pentru starea noastră de bine din următoarea zi. Ne dorim să dormim […]