Până în urma cu câțiva ani se considera consumul de cafea ca fiind dăunător organismului nostru. De atunci însă, s-au descoperit efectele ei benefice asupra diferitelor tipuri de cancere, afecțiuni hepatice și chiar depresie.
În ultimul timp atenția cercetătorilor s-a îndreptat asupra capacității cafelei de a reduce riscul apariției diabetului zaharat de tip 2. Totuși, în cazul celor care suferă deja de diabet zaharat de tip 2, consumul de cafea ar putea avea efecte adverse.
Diabetul zaharat este asociat cu rate crescute de mortalitate și morbiditate.
Consumul de cafea și posibilul efect de prevenție a diabetului zaharat de tip 2
Efectul benefic asupra profilului glucidic al cafelei diferă de la caz la caz.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au urmărit peste 100000 de persoane timp de 20 de ani. S-au concentrat pe o perioadă de 4 ani, urmând ca în anul 2014 să publice un studiul. Acesta se referită la efectul consumului de cafea asupra reducerii riscului de apariție a diabetului.
Persoanele care au consumat mai mult de o cafea pe zi au prezentat un risc cu 11% mai redus comparativ cu neconsumatorii de cafea. Pe de altă parte, persoanele care au redus consumul cu o cafea pe zi au prezentat un risc cu 17% mai mare.
Până nu demult nu se cunoștea exact motivul pentru care consumul de cafea ar avea asemenea beneficii.
Cu siguranță ne-am gândi că, cafeina are acest efect miraculos. Dar nu, cafeina se pare că ar crește atât nivelul glicemiei cât și nivelul insulinei din organism.
S-a identificat un compus numit cafestol care crește secreția de insulină, reduce nivelul glicemiei și îmbunătățește sensibilitatea la insulină.
Efectul cafelei asupra glicemiei și insulinei
Consumul de cafea reduce riscul apariției diabetului zaharat de tip 2 la persoanele sănătoase. Totuși, în cazul celor care suferă deja de boală, cafeaua poate prezenta un pericol.
Un studiu din 2004 arată că, administrarea unei capsule de cafeina înainte de mâncare poate conduce la o creștere mai mare a glicemiei. Totodată, apare o creștere a rezistenței la insulină. În ciuda acestui fapt, felul în care este afectată glicemia este dependentă de capacitatea diferită de metabolizare a cafeinei la fiecare persoană în parte.
Numeroase metaanalize au concluzionat că, consumul regulat de cafea are efecte favorabile asupra prevenției prediabetului și diabetului zaharat de tip 2.
Chiar dacă există anumite beneficii ale consumului de cafea trebuie avut în vedere că nici un supliment nu reduce în totalitate riscul apariției bolii.
Bibliografie:
https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-014-3235-7
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jnatprod.7b00395
Sursa imagine: Freepik
[…] că consumul regulat de cafea poate reduce riscul apariției unor boli precum Alzheimer, Parkinson, diabet de tip 2 și anumite tipuri de […]