Protejarea sistemului imunitar a devenit o preocupare importantă a zilelor noastre, probabil și din cauza pandemiei. Tot mai mulți, căutăm în farmacii suplimentele alimentare care să ”îmbunătățească” funcțiile sistemului imunitar. Puțini cunoaștem însă efectele pe care le are proteina din zer asupra imunității.
Când vine vorba de proteina din zer majoritatea se gândesc la efectele sale asupra anduranței în timpul activităților fizice. Dar, proteina din zer ne aduce mult mai multe beneficii de atât. Este demonstrat efectul său benefic asupra scăderii nivelului lipidelor serice și a tensiunii arteriale. Mai mult, s-a studiat efectul său antioxidant în diferite tipuri de cancere.
Datorită compoziției sale complexe, proteina din zer are capacitatea de a modula sistemul nostru imunitar prin mai multe mecanisme. Ea este o sursă de micro- și macronutrienți cheie ce aduc efecte benefice organismului nostru.
Imunoglobulinele
Imonoglubulinele se găsesc într-o proporție de 10% în proteina din zer. Ele sunt rezistente digestiei, stimulează celulele imune și neutralizează virusurile și bacteriile. Imunoglobulinele acționează prin prevenirea adeziunii microorganismelor de mucoasă, reducând apariția infecțiilor organismului.
Glutamina
Proteina din zer este o sursă excelentă de aminoacizi, printre care glutamina. Glutamina este prezentă într-o proporție de 30% și acționează ca un ”combustibil” pentru celulele sistemului imunitar. Există studii care demonstrează efectul glutaminei asupra reducerii riscului apariției bolilor la alergătorii de performanță.
Lactoferina
Lactoferina joacă un rol important în legarea și absorbția fierului. Astfel, fierul devine indisponibil pentru creșterea și dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, iar creșterea lor este inhibată. Efectul lactoferinei se observă și în deficitele de fier. Nu doar sportivii prezintă deficit de fier din cauza antrenamentelor intense, ci și populația generală (spre exemplu, femeile la menopauză). Consumul proteinei din zer poate îmbunătății nivelul fierului din organism.
Acidul sialic
Acidul sialic este un compus care reduce adeziunea bateriilor E. coli și H. pylori de celulele intestinale, scăzând în acest fel posibilitatea apariției infecțiilor. Totodată, acidul sialic are efect prebiotic, stimulând dezvoltarea bifidobacteriilor și a lactobacililor.
Cazeina
Cazeina are efecte antibacteriene similare lactoferinei și inhibă creșterea stafilococilor. Ea este prezentă într-o proporție de 15-20% în proteina din zer.
Seleniu
Proteina din zer este o sursă bună de seleniu, un micronutrient cunoscut pentru îmbunătățirea sistemului imun.
Suplimentarea dietei cu proteina din zer poate reduce și nivelul cortizolului din organism. Este cunoscut faptul că, în situații de stres cronic sau suprasolicitare fizică nivelul de cortizol crește și scade capacitatea sistemului nostru imun. Prin urmare, proteina din zer poate îmbunătăți funcționarea normală a sistemului imunitar.
Menținerea sistemului nostru imunitar este una esențială pentru bunăstarea noastră.
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6406070/
Sursă imagine: Unsplash
Add a Comment