woman asleep in bed while her alarm shows the early time at home in bedroom

Zincul și somnul de calitate

Cu toții avem nevoie de somn. Cercetătorii din ultimii 2500 ani, începând cu Hippocrates și Aristotel, au încercat să răspundă la întrebarea simplă ”De ce avem nevoie de somn?”. Răspunsul a rămas însă neelucidat. Astăzi, cercetările se bazează pe înțelegea felului în care somnul este reglat.

Lipsa somnului are un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Aceasta este asociat cu apariția bolilor metabolice (obezitate și diabet zaharat), cardiovasculare (hipertensiune) și mintale (anxietate și depresie). Mai mult, studiile recente asociază insomnia cu apariția bolilor degenerative, precum boala Alzheimer.

În timpul somnului, organismul se regenerează, iar memoria este consolidată. Dar ce induce și ce menține somnul? Se pare că zincul are un rol esențial în acest proces.

Zincul

Zincul este prezent în cantitate mare la nivelului organismului nostru. Este cel de-al doilea element ca și abundență după fier, fiind cofactor al multor procese enzimatice. De asemenea, intervine în transcripția genelor. Zincul este esențial pentru dezvoltarea osoasă, sănătatea prostatei și fertilitatea masculină, percepția gustului, vindecarea rănilor, precum și funcția cognitivă.

La nivelul creierului, zincul modulează transmisia neurală și neuroplasticitatea. De asemenea, este necesar pentru neurogeneză și memorie.

Efectul zincului asupra somnului

Cercetările recente au demonstrat, că zincul are capacitatea de a modula somnul. Se consideră că zincul îmbunătățește faza de somn lent (somnul adânc), fără vise, când are loc refacerea fizică și consolidarea memoriei. Zincul nu induce somnul, dar o concentrație sanguină adecvată de zinc, scade timpul în care adormim (latența somnului), crește durata somnului nostru și ne asigură un somn de calitate.

Un studiu efectuat în China a arătat relația dintre concentrația sanguină a zincului și durata somnului. Subiecții cu cele mai înalte niveluri de zinc în sânge aveau un somn sănătos între 7 și 9 ore.

De atunci s-au efectuat numeroase alte studii, care au asociat durata optimă a somnului cu un nivel sanguin crescut de zinc. Creșterea concentrației de zinc la persoanele care au probleme de somn conduce la creșterea duratei somnului și scăderea tulburărilor de somn. Se consideră că odată atins nivelul optim de zinc în organism, acesta traversează bariera sânge-creier și activează căile care modulează somnul.

În concluzie, suplimentarea dietei noastre cu zinc, ne poate îmbunătăți somnul, atât calitativ, cât și cantitativ. Somnul de calitate este esențial pentru bunăstarea noastră.

Bibliografie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29113075/

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/2165079917734880

Sursă imagine: Freepik

3 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *