Majoritatea informațiilor cunoscute despre flora microbiană orală se referă la infecții gingivale și la efectele inflamatorii asupra corpului. Rolul bacteriilor prezente la nivelul cavității orale asupra producerii de oxid nitric este însă prea puțin cunoscut.
Multe specii bacteriene orale au capacitatea de a transforma nitratul anorganic din legume în nitriți. Nitriții sunt precursori ai oxidului nitric, moleculă cunoscută pentru efectele sale benefice asupra tonusului vascular și neurotransmisiei.
La persoanele în vârstă, lipsa oxidului nitric este responsabilă pentru creșterea tensiunii arteriale și declinul cognitiv.
Sfecla roșie are un conținut ridicat de nitrat anorganic.
Datorită conținutului crescut de nitrat din sfecla roșie, consumul ei sub formă de suc determină producția de oxid nitric.
În urma unui studiu clinic s-a demonstrat efectul benefic al sucului de sfeclă roșie asupra tensiunii arteriale. După ce participanții la studiu un consumat zilnic suc de sfeclă bogat în nitrați, s-a observat scăderea tensiunii arteriale cu 5-10mmHg. Mai mult, testele efectuate au arătat o disponibilitate mai crescută a oxidului nitric la nivel sanguin. De asemenea, cei care au consumat zilnic suc de sfeclă au avut rezultate mai bune la testele cognitive, comparativ cu cei care nu au consumat.
Tot în acest studiu s-au identificat tipurile de bacterii prezente la nivelul cavității bucale și modificările care au avut loc în urma consumului de suc de sfeclă. S-a observat că a scăzut numărul bacteriilor responsabile de diaree și inflamație și a crescut numărul celor asociate cu sănătatea orală.
Sfecla roșie conține mai mult de atât.
De efectele benefice a sfeclei roșii putem beneficia nu doar prin conținutul crescut de nitrați. Ea conține și o cantitate ridicată de antioxidanți, precum vitamina C, carotenoizi, acizi fenolici și flavonoide. Totodată, sfecla roșie este o sursă excelentă de minerale. Conține o concentrație crescută de potasiu, dar și fier, magneziu, mangan, sodiu, zinc, cupru și seleniu.
Precauții la consumul crescut de sfeclă roșie
Dacă alegem să consumăm o cantitate mai mare de sfeclă roșie, trebuie să fim conștienți de anumite lucruri. Sfecla roșie are capacitatea de a colora în roz sau roșu urina și scaunul, ceea e este inofensiv pentru noi.
Sfecla este bogată în oxalați, substanțe prezente și în spanac, migdale sau cacao. Consumul crescut de oxalați poate determina apariția calculilor renali la anumite persoane.
În concluzie, menținerea unei microflore orale sănătoase pe termen lung, poate încetini efectele negative cardiovasculare și cognitive apărute odată cu înaintarea în vârstă.
Bibliografie:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231721000811?via%3Dihub
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722817/
Sursa imagine: Freepik
Add a Comment