Cu siguranță ai mai auzit despre dopamină, o moleculă din organismul nostru, care controlează starea de bine, iubirea, sexul și creativitatea. În esență, dopamina înseamnă mai mult de atât. Ea este o catecholamină endogenă, un neurotransmițător, implicat în funcții neurologice și psihologice. Contribuie, de asemenea, la recompensă, motivație, memorie, atenție, și chiar la funcția motorie.
Când dopamina este eliberată în cantitate mare, apare sentimentul de plăcere și recompensă, ceea ce ne motivează să repetăm acel comportament specific. Pe de altă parte, cantități reduse de dopamină sunt asociate cu pierderea motivației și scăderea entuziasmului față de anumite activități sau evenimente.
În mod normal, sistemul nervos are capacitatea de a controla suficient de bine cantitatea de dopamină eliberată. Totuși, pot să apară dezechilibre.
Cum contribuie dopamina la starea noastră, vom vedea în cele ce urmează.
Ce este dopamina?
Dopamina este un neurotrasmitățor format la nivelul creierului. Ea acționează, de fapt, ca un mesager chimic între neuroni. Când creierul nostru este în așteptarea unei recompense, se eliberează dopamină. Acest lucru se întâmplă, când asociem o anumită activitate cu plăcerea. Mai mult, dopamina se eliberează chiar și când anticipăm starea de plăcere. Pe lângă funcția de ”stare de bine”, dopamina este responsabilă și pentru alte funcții la nivelul organismului nostru.
Printre acestea se numără:
- Reglarea fluxului sanguin
- Digestia
- Funcția hepatică și cardiacă
- Memoria și focusul
- Starea de spirit și emoțiile
- Controlul motor
- Percepția durerii
- Funcția pancreatică și secreția de insulină
- Somnul
- Răspunsul la stres
Este de remarcat că, dopamina nu acționează niciodată singură. Ea funcționează împreună cu alți hormoni, neurotransmițători, adrenalina și serotonina.
Într-o concentrație optimă, dopamina este responsabilă de starea noastră de bine, de motivație, învățare, productivitate și planificare.
Ce se întâmplă când creierul nostru nu secretă suficientă dopamină?
Se întâmplă frecvent să nu fim în cea mai bună stare a noastră sau să avem o stare mentală atipică nouă. Una dintre motivele acestor stări este nivelul redus al dopamiei. Se poate întâmpla astfel, să întâmpinăm dificultăți de concetrare, motivație redusă sau lipsă de entuziasm. Studiile clinice arată, că somnul insuficient sau lipsa lui, contribuie la un nivel scăzut de dopamină.
Nivelul scăzut de dopamină este asociat și cu anumite patologii clinice, precum boala Parkinson sau depresia.
Dar când se secretă cantități mari de dopamină?
Un nivel foarte crescut de dopamină poate să ne facă să ne simțim în al nouălea cer. Cel puțin pentru o perioadă. La fel ca și deficitul și excesul de dopamină poate duce la apariția unor boli, precum, mania sau halucinația.
Dopamina poate salva vieți
În anumite situații critice, dopamina poate salva viața pacienților.
Dopamina este prescrisă în urgență pentru a trata:
- Tensiunea arterială scăzută
- Sindromul de debit cardiac scăzut
- Șocul cardiogen
- Unele cazuri de șoc septic
La fel ca în urma administrării oricărui medicament, și în urma administrării dopamiei pot apărea complicații. Din acest motiv, pacienții vor fi ținuți sub control medical.
Cum să creștem nivelul dopaminei la nivelul organismului nostru?
În mod normal, secreția dopaminei este foarte bine reglată de către sistemul hormonal. Totuși în situațiile în care ne simțim mai apatici, există anumite lucruri pe care le putem face.
- Să consumăm o cantitate mai mare de proteine, deoarece conțin aminoacizi, tirozină și fenilalanină, precursori în formarea dopaminei
- Să suplimentăm dieta cu probiotice. Există studii clinice, care demonstrează relația direct proporțională a consumului probioticelor cu nivelul dopaminei.
- Să mâncăm mai mult boabe de fasole roșie. Acestea conțin L-dopa, un precursor al dopaminei, utilizat și în tratamentul bolii Parkinson
- Să practicăm exerciții fizice cu regularitate. Studiile clinice au demonstrat că o alergare de minim 30 min, crește nivelul dopaminei în organism
- Să dormim suficient
- Să ascultăm muzică relaxantă
- Să practicăm meditația cu regularitate
- Să avem parte de suficient soare. Totuși cu moderație, pentru a evita arsurile solare.
În concluzie, o dieta și un stil de viață echilibrat conduc la un nivel adecvat de dopamină, care face, ca creierul nostru să funcționeze în condiții optime. Pe această cale doresc să recomand o carte pe care am citit-o recent despre dopamină și care mi-a schimbat percepția despre felul în care această moleculă acționează la nivelul întregului nostru organism. Aceasta este scrisă Daniel Z. Lieberman și Michael E. Long și se numește ”Dopamina”.
Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/dopamine-effects#definition
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3433285/
https://www.webmd.com/mental-health/what-is-dopamine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29760524/https://www.healthline.com/nutrition/how-to-increase
Sursa imagine: Freepik
[…] imediate ale alergării sunt eliberarea de dopamină și endorfine. Aceștia sunt responsabile de starea de extaz pe care o simțim. Pe termen lung, […]
[…] dopamină am mai vorbit ca fiind molecula care controlează starea de bine, iubirea, sexul și creativitatea. […]
[…] exercițiile fizice stimulează producția și altor neurotransmițători, precum serotonina și dopamina. Acestea sunt strâns legate de reglarea dispoziției. Prin creșterea disponibilității acestor […]
[…] centri de recompensă ai creierului eliberează un cocktail de neurotransmițători, inclusiv dopamină, hormon asociat cu plăcerea și recompensa. Această creștere a dopaminei creează un sentiment […]