Care sunt nevoile fundamentale ale pielii noastre?

Foarte frecvent ne regăsim în situaţia de a neglija să ne gândim la pielea noastră sau de a omite schimbările ce au loc la nivelul ei. Îi permitem să se usuce până ustură, crapă sau doare. Ignorăm leziunile minore, doarece nu dor. Astfel, nu observăm modificările minore care pot fi inofensive sau pot pune viaţa în pericol. Este uşor să ne obişnuim cu ceva în permanenţă prezent. Cu toate acestea, este important să acordăm o atenţie deosebită pielii noastre, pentru a-i menţine sănătatea şi buna funcţionare. O piele sănătoasă este o piele care radiază.

Deoarece suprafaţa pielii este vizibilă în permanenţă, schimbările minore care au loc lent sunt greu de observat.

Pielea este ele mai mare organ al corpului nostru. Este responsabilă de anumite funcţii vitale, precum protecţia corpului de răni, agenţi fizici şi raze ultraviolete; reglarea temperaturii corporale; prevenirea deshidratării şi menţinerea balanţei fluide; acţionează ca organ de simţ şi intervine în funcţia imună. Pielea are, de asemenea, rol în producţia şi absorbţia vitaminei D.

Structura pielii noastre

Din punct de vedere structural, pielea umană este compusă din 3 straturi: epidermul, dermul şi hipodermul. Epidermul oferă protecţie primară faţă de mediu, având astfel funcţia de barieră: păstrează apa şi substanţele vitale şi respinge elementele străine. Dermul este ţesutul care conferă rezistenţă şi suport pentru numeroase structuri şi anexe ale pielii, precum glande sudoripare, glande sebacee, păr şi unghii. La nivelul dermului sunt prezenţi nervi şi vase de sânge.

Hipodermul (ţesutul subcutanat sau ţesutul gras) este cel mai profund strat al pielii. Format în principal din adipocite (celule grase), hipodermul menţine temperatura corpului stabilă şi protejează oasele şi muşchii. De asemenea, are rol in metabolismul energetic, fiind rezerva de nutrienţi şi energie pentru corp. Hipodermul permite trecerea nervilor şi vaselor de sânge să treacă dinspre derm spre muşchi.

Suprafaţa pielii este acoperită cu un film hidrolipidic compus din uleiuri (lipide sebacee şi acizi graşi liberi), transpiraţie, corneocite, proteine şi apă transepidermică. Unele dintre acestea sunt factori naturali de hidratare a pielii, menţinând astfel pielea suplă. Pielea umană este în general acidă (pH 4-6) datorită prezenţei acidul lactic şi aminoacizilor din transpiraţie, acizilor graşi liberi din sebum şi aminoacizilor din corneocite. Având în vedere că bacteriile se dezvoltă în mediu bazic, iar suprafaţa pielii este uşor acidă, pielea funcţionează ca un strat protector împortriva patogenităţii bacteriilor şi fungilor.

 

Designed by: https://www.freepik.com/brgfx

Cum menţinem pielea sănătoasă?

De la sine înţeles este faptul că o piele sănătoasă contribuie la un organism sănătos. Activitatea fizică şi somnul adecvat împreună cu o dietă echilibrată sunt factori cheie în menţinerea sănătăţii. Un aport suficient de lichide şi utilizarea regulată a produselor de hidratare sunt indispensabili pentru o piele hidratată.

Pielea noastră conţine apă într-o proporţie de 10-20% din greutatea sa. În situaţia în care acest procent scade sub 10% pot să apară următoarele:

  • Stratul cornos devine fragil, iar pielea crapă uşor
  • Pielea devine imflamată şi are loc îmbătrânirea celulară
  • Pielea devine mult mai permeabilă pentru substanţele/microorganismele străine, fiind predispusă la infecţii

Cum să avem grijă de hidratarea pielii noastre?

Hidratarea pielii este deosebit de importantă mai ales în situația în care suntem predispuși  la a avea uscăciune sau piele uscată. Crearea unei rutine zilnice de ingrijire corectă este în beneficiul sănătăţii pielii noastre. Se recomandă astfel:

  • Utilizarea zilnică a produselor cu acţiune emolientă (hidratantă), în special a celor fără parfum. Doresc aici să menționez că în general parfumurile au tendinţa de a usca pielea. În cazul în care pielea noastră este uscată sau suferim de dermatită atopică, vom utiliza o cantitate mai mare de produs, fară a exista însă o recomandare în privinţa volumului exact ce trebuie aplicat.
  • Băi zilnice în apă calduţă (nu fierbinte) pentru aproximativ 5 minute. În cazul în care adăugăm ulei emolient în apă de baie, acesta va contribui la hidratarea pielii.
  • Uscarea pielii cu prospul fără frecare excesivă.
  • Aplicarea de produs emolient până pielea este încă uşor umedă (la aprox. 3 min după uscare). Loţiunile le vom utiliza pe scalp sau alte zone păroase şi în zonele cu uscăciunele uşoare precum faţa, trunchi şi membre. Cremele și unguentele le vom folosi pe zonele cele mai uscate ale corpului. Cremele hidratante ocluzive sunt cele mai bune deoarece previn pierderile de apă transepidermică, conferă un strat de ulei la suprafaţa pielii, crescând astfel umiditatea stratului cornos.
  • Utilizarea de produse de curăţare fără săpun. Săpunurile au tendinţa de a usca pielea, motiv pentru care utilizarea de produsele de curăţare blânde şi fără parfum aduc beneficii pielii, calmând iritaţiile ei.
  • Limitarea utilizării produselor astringente şi a produselor cosmetice ce conţin alcool. Aceştia au tendinţa de a usca pielea.

 

Sursa imagine: Freepik

Bibliografie:

Role of Micronutrients in Skin Health and Function, Kyungho Park Department of Dermatology, Northern California Institute for Research and Education (NCIRE)-VA Medical Center, University of California, San Francisco, San Francisco, California 94158, USA

7 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *