Dacă ai auzit de efectele benefice ale consumului de vin roșu, cu siguranță ai auzit și despre resveratrol, un polifenol prezent în acesta. Mai mult, cu siguranță ai aflat deja că resveratrolul are proprietăți remarcabile, dar să fie acesta un motiv pentru a consuma vin roșu cu regularitate? Sau putem să includem în alimentația noastră alimente bogate în resveratrol pentru a beneficia de efectele lui remarcabile?
Ce este resveratrolul?
Resveratrolul este un polifenol prezent în mod natural în coaja și semințele de struguri, dar și în fructele de pădure, alune, chiar și în ciocolata neagră. El face parte dintr-o categorie de substanțe numite fitoalexine. Fitoalexinele au proprietăți antimicrobiene și sunt produse de plante sub acțiunea unui factor de stres. Ele ajută plantele să se recupereze după infecții fungice sau radiații ultraviolete.
Care sunt beneficiile resveratrolului asupra organismului?
Beneficiile remarcabile ale resveratrolului se pot manifesta asupra întregului organism.
Printre acestea se numără:
- Efectul antioxidant asupra radicalilor liberi
Stresul oxidativ poate produce un dezechilibru între speciile reactive de oxigen prezente la nivelul organismului și capacitatea sistemelor antioxidante de a le neutraliza. Resveratorulul are o potență antioxidantă ridicată, activitate confirmată de prezența a 3 grupări hidroxil în structura moleculei.
- Efectul antiinflamator
Prin inhibarea transcripției și translației unor molecule responsabile de inflamație se manifestă efectul antiinflamator al resveratolului.
- Efectul anticanceros
Datorită proprităților antioxidante, se consideră că resveratrolul poate preveni dezvoltarea diferitelor tipuri de cancere, precum cancerul cervical, pancreatic, gastric, mamar, colorectal sau tiroidian. S-a observat și că resveratrolul protejează celulele sănătoase și induce apoptoza celulelor canceroase.
- Efectul cardioprotector
Resveratrolul crește producția oxidului nitric, moleculă care duce la relaxarea musculaturii arteriale, scăzând tensiunea arterială.
- Efectul neuroprotector
Resveratrolul reduce neurodegenerarea și apoptoza celulelor neuronale. Mai mult, interferă cu formarea plăcilor de beta-amiloid, responsabile de dezvoltarea bolii Alzheimer.
De asemenea, există studii clinice care demonstrează că resveratrolul intervine în homeostazia glucozei prin inhibarea unei enzime care transformă glucoza în sorbitol. În cazul pacienților diabetici sorbitolul duce la degradare celulară prin stres oxidativ.
Care sunt reacțiile adverse la care trebuie să fim atenți în cazul consumului de resveratrol?
Chiar dacă beneficiile aduse de resveratrol asupra organismului sunt mult mai numeroase decât efectele adverse care pot apărea în urma consmului exagerat, acestea nu trebuie neglijate. La o doză peste 2.5g resveratrol pe zi pot apărea reacții adverse precum greață, vomă, diaree sau disfuncție hepatică. Pe termen lung nu s-au observat efecte secundare în urma consumului de resveratrol.
În ceea ce privește dozele, există studii clinice care demonstrează că un consum de până la 5g resveratrol/zi este sigură, însă peste 2.5g pot apărea efectele adverse.
În concluzie, fie că alegem să consumăm alimente bogate în resveratrol sau că includem un supliment alimentar în alimentația noastră zilnică, putem beneficia din belșug de efectele pe care resveratrolul le are asupra corpului nostru.
Bibliografie:
https://ojs.ptbioch.edu.pl/index.php/abp/article/view/2749/1734
https://www.healthline.com/nutrition/resveratrol#TOC_TITLE_HDR_2
Sursa imagine: Freepik
Hmm bine de stiut pe viitor, multumesc pentru informatie 😊
Cu mare drag! 🙂