Everyday we have opportunity for start running

Exercițiile fizice au același efect asupra creierului ca și cafeaua

Mulți dintre noi consumăm cafea chiar în primele ore ale dimineții. Acest lucru a devenit o rutină în cazul multora dintre noi. Adevărul este că, consumul regulat al unei cafele are beneficii multiple asupra organismului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cafeina este cea mai utilizată substanță cu efect psihoactiv.

Conform unui studiu clinic, doar 20 de minute de exerciții fizice au același efect asupra memoriei ca și consumul unei cafele.

Cafeaua și efectele secundare

Având în compoziție substanțe cu efecte phsihoactive, cafeaua vine și cu efecte secundare, nu doar cu beneficii. Oricât de mult ne-ar plăcea să savurăm o ceașcă de cafea, ea poate să ne creeze anumite stări de discomfort.

Efectele secundare ale cafeinei din cafea stau la baza unor noi cercetări clinice care compară efectul acesteia cu efectul exercițiilor fizice asupra memoriei și funcției cognitive.

FDA (Food and Drug Administration) sugerează siguranța a 4-5 cafele pe zi. Totuși, pot apărea simptome anxioase, tremor sau sindrom de abstinență asociate cu consumul regulat de cafea.

Unii dintre noi sunt mai sensibili decât alții la efectele cafeinei. Următoarele simptome apar în urma unui consum exagerat de cafeina:

  • Insomnie
  • Cefalee
  • Puls ridicat și tahicardie
  • Anxietate
  • Aciditate gastrică
  • Tremor muscular

De ce este atât de greu să renunțăm la consumul de cafea?

Renunțarea la cafea poate însemna o provocare pentru majoritatea dintre noi. Aceasta este asociată deseori cu grețuri, iritabilitate, energie scăzută sau stare afectivă proastă. Un studiu observațional arată că 50% dintre cei care au renunțat la cafea pot prezenta cefalee chiar și după nouă zile. Renunțarea la cafea poate afecta inclusiv funcția cognitivă.

De ce exercițiile fizice sunt mai eficiente decât cafeaua?

Se consideră la ora actuală că o singură sesiune de exerciții fizice poate îmbunătăți cogniția, starea psihică și memoria. Rezultatele unui nou studiu clinic arată că atât exercițiile fizice, cât și cafeaua au efecte similare. Aceste efecte s-au observat în urma unor alergări de 20 de minute.

Având în vedere că practicarea exercițiilor fizice este lipsită de efectele secundare ale cafelei, pe termen lung pare a fi mult mai benefică.

Mai mult, exercițiile fizice pot avea efecte benefice și asupra simptomelor apărute în urma renunțării la cafea.

Bibliografie:

https://www.nature.com/articles/s41598-019-56251-y

Sursă imagine: Freepik

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *