Depressed woman with headache hand holding her head on the bed

Magneziul în tratamentul și prevenția migrenei

Magneziul este un mineral esențial necesar organismului nostru pentru buna lui funcționare. El poate îmbunătăți sănătatea sistemului osos, stabiliza tensiunea arterială și menține sănătatea sistemului cardiovascular și nervos și preveni migrena. Un rol principal al magneziului este menținerea potențialului electric neuronal în limite fiziologice. Astfel, un deficit de magneziu poate cauza  apariția complicațiilor neurologice.

Migrena este o cea mai frecventă formă recurentă de cefalee și se caracterizează prin greață, vărsături, fotofobie și fonofobie. Aproximativ 17,6%, respectiv 6% dintre femei și bărbați din Europa suferă de migrenă. Ea este în general asociată cu un nivel seric scăzut de magneziu. Astfel, magneziul, în special sub formă de oxid de magneziu, poate fi utilizat în prevenția și tratamentul diferitelor forme de migrenă.

Magneziul și migrena

O serie de studii clinice arată că persoanele care suferă de migrenă au niveluri mai scăzute de magneziu în organism comparativ cu persoanele sănătoase. Balanța magneziului în organism este reglată în principal prin absorbție gastrointestinală și reabsorbție renală. Absorbția gastrointestinală alterată duce la deficit seric. Prin acest deficit este influențată inflamația neuronală, afinitatea receptorilor serotoninergici, blocarea receptorilor NMDA, activitatea canalelor de calciu, a glutamatului și sinteza, respectiv activitatea oxidului nitric. Toate acestea joacă un rol în apariția migrenei.

În tratamentul și profilaxia migrenelor se utilizează cel mai frecvent magneziul sub formă de oxid de magneziu, administrat pe cale orală. S-a demonstrat că este eficient inclusiv în profilaxia migrenelor cauzate de menstruație la femei. Într-un studiu s-a arătat că după un tratament de 3 luni cu magneziu incidența migrenelor a scăzut cu 41.6%. Totodată, severitatea și durata simptomelor au fost mult mai reduse.

Magneziul poate fi administrat și pe cale injectabilă sub formă de soluție de sulfat de magneziu pentru tratamentul acut al diferitelor forme de migrenă.

Efectele adverse ale magneziului

Comparativ cu alte tratamente medicamentoase utilizate în prevenția și tratamentul migrenei, magneziul este mult mai sigur. Totuși, uneori administrarea lui poate fi acompaniată de apariția unor reacții adverse. Cele mai frecvente sunt crampe abdominale, grețuri, vărsături și diaree. În cazul în care întâlnim aceste reacții cel mai bine este să reducem doza sau să oprim administrarea până la dispariția simptomelor.

Administrarea unor doze mult prea mari de magneziu poate avea efecte secundare grave. Printre acestea se numără aritmiile, hipotensiunea arterială și dificultăți de respirație. Din acest motiv este important consultul medical și efectuarea unor analize de laborator înainte de administrarea oricărui supliment alimentar sau medicament.

Dieta bogată în magneziu

Unii dintre noi probabil preferă să își furnizeze necesarul de magneziu prin alimentație în locul administrării unui supliment alimentar. Norocul este că există o gamă largă de alimente bogate în magneziu, precum nuci, în special migdale, cereale integrale, banane, avocado, ton, legume cu frunze verzi și ciocolată neagră. În general, alimentele bogate în magneziu au și un conținut crescut de fibre. Fibrele la rândul lor aduc beneficii organismului nostru.

Având în vedere că magneziul poate interacționa cu anumite medicamente sau boli este important să nu se administreze nici un supliment fără un consult prealabil.

În concluzie, magneziul poate preveni apariția migrenelor în cazul multor persoane. Fiind mult mai sigur decât majoritatea medicamentelor antimigrenoase, magneziul este o alternativă mai convenabilă în migrena.

Bibliografie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9523054/

Sursă imagine: Freepik

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *