Stethoscope with strawberries and black seedless grape on top of wooden table. Medical and healthcare conceptual.

Consumul zilnic de căpșuni susține funcția cardiovasculară

Sezonul mult iubitelor fructe roșii se apropie tot mai mult. Consumând căpșuni avem o gustare delicioasă cu multiple proprietăți nutritive. Știm că sunt hipocalorice, conțin o cantitate mare de vitamina C, dar ei bogați și în nutrienți care mențin sănătatea inimii.

Incluși în dieta noastră căpșunii pot îmbunătăți funcția vaselor sanguine și tensiunea arterială sistolică, conform unor noi studii clinice. Mai specific, au efecte multiple asupra persoanelor supraponderale sau obeze care au nivelul colesterolului mărit.

Căpșunii sunt bogați în antioxidanți și nutrienți incluzând potasiu, acid folic, fibre și polifenoli, compuși care conferă beneficii organismului. Fiind bogați în polifenoli, nu este de mirare că au efecte pozitive asupra endoteliului vascular.

Căpșunii susțin sănătatea endoteliului vascular

De-a lungul anilor s-a demonstrat beneficiul consumului de căpșuni în reducerea LDL-colesterolului, reducerea inflamației și a riscului mortalității de cauză cardiovasculară.

Noile studii au ca scop demonstrarea efectului lor asupra endoteliului vascular, având în vedere că disfuncțiile endoteliale sunt frecvente în cazul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare.

Pentru a demonstra acest efect s-a efectuat un studiu clinic asupra unor subiecți  supraponderali și obezi cu nivelul colesterolului mărit. Pe o perioadă de patru săptămâni o parte dintre ei au consumat shake-uri conținând 25g de pulbere de căpșuni liofilizată, echivalentul a 250g căpșuni proaspeți. Cealaltă parte a primit shake-uri fără căpșuni. Perioada de patru săptămâni a fost urmată de patru săptămâni de pauză, iar apoi rolurile s-au inversat pentru următoarele patru săptămăni.

Rezultatele studiului arată că la o oră de la consumul căpșunilor s-a îmbunătățit fluxul sanguin, demonstrând o funcție endotelială mai bună. Mai mult, la două ore s-a observat scăderea tensiunii arteriale sistolice. Efectul s-a menținut timp de patru săptămâni de la întreruperea consumului de căpșuni.

În concluzie, consumul zilnic a 250g de căpșuni susține sănătatea endoteliului vascular și scade tensiunea arterială sistolică.

Bibliografie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33758944/

Sursa imagine: Freepik

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *