Portrait of lovely middle aged grey haired European woman with dreamy smile and eyes full of wisdom relaxing at home alone, sitting on comfortable couch, reminiscing about days of her youth

Riscurile la care sunt expuse femeile la menopauză

Menopauza se caracterizează nu doar prin lipsa menstruației, dar și prin lipsa efectului protector al estrogenului asupra organismului. Odată cu instalarea menopauzei femeile sunt mult mai predispuse la dezvoltarea unor boli cronice. Hormonii care reglează ciclul menstrual au și alte efecte asupra corpului femeii.

Când apare menopauza?

Menopauza este o etapă naturală a vieții și apare odată cu lipsa ovulației. Diagnosticul de menopauză este stabilit după ce trece o perioadă de aproximativ un an de la ultima menstruație. Înainte de aceasta pot să apară fluctuații ale ciclurilor menstruale, fază numită premenopauză. Pe perioada premenopauzei nivelul hormonal suferă variații. După instalarea menopauzei nivelul hormonilor estrogeni este foarte redus și se menține la acel nivel.

Când nivelul estrogenilor ajunge la declin apar alte boli.

Riscurile de dezvoltare unor boli cronice după instalarea menopauzei diferă de la femeie la femeie și este dependentă de factorul genetic, respectiv stilul de viață. Este important ca fiecare femeie să conștientizeze riscurile la care este expusă pentru a putea acționa din timp în ceea ce privește prevenția.

Bolile care pot să apară după instalarea menopauzei.

Majoritatea femeilor consideră că cel mai mare risc la care sunt expuse este dezvoltarea cancerului de sân. Însă cel mai mare pericol îl reprezintă bolile cardiovasculare.

Rata apariției infarctelor miocardice crește după instalarea menopauzei. Responsabilă de acest efect este lipsa estrogenului. El are capacitatea de a menține flexibilitatea vaselor sanguine. Odată pierdut acest beneficiu, la care se mai adaugă creșterea tensiunii arteriale, peretele arterial se îngroașă, iar riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare este crescut.

Pentru a evita apariția bolilor cardiovasculare este important să fie reduși alți factori de risc cardiovascular mai ales prin îmbunătățirea stilului de viață. Astfel, o alimentație echilibrată, bogată în legume și săracă în grăsimi saturate, reducerea consumului de zahăr, practicarea exercițiilor fizice pentru minim 150 minute/săptămână, respectiv renunțarea la fumat, ajută la prevenția apariției altor boli

Femeile la menopauză dezvoltă mult mai rapid osteoporoza.

Densitatea osoasă a femeii este menținută de nivelul estrogenilor. Odată cu instalarea menopauzei pierderea densității osoase este accelerată. Chiar dacă la început simptomele nu sunt vizibile este important screening-ul, pentru a putea fi prevenită accelerarea bolii. Încorporarea exercițiilor fizice, precum mersul alert sau alergarea ușoară ajută la menținerea puterii osoase. Este important de menționat că fumatul crește riscul fracturilor din osteoporoză, motiv pentru care ar trebui evitat.

Are loc creșterea în greutate, în special în zona abdominală.

Datorită lipsei estrogenilor grăsimea migrează în zona abdominală.

Grăsimea abdominală este un factor de risc în dezvoltarea sindromului metabolic. Sindromul metabolic se referă la prezența a cel puțin 3 dintre următoarele afecțiuni: hipertensiunea arterială, toleranță alterată la glucoză, nivelul redus al colesterolului bun, respectiv crescut al trigliceridelor și excesul de grăsime abdominală. Sindromul metabolic crește riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, accidentelor vasculare și diabetului zaharat.

Pentru a evita creșterea în greutate, femeia trebuie să fie atentă la toată schimbările care apar la nivelul corpului ei și să facă schimbările adecvate pentru prevenție.

Multe femei suferă de incontinență urinară după instalarea menopauzei.

Musculatura vezicii urinare și a uretrei conține receptori pentru estrogen și progesteron, hormoni care mențin tonusul muscular. După menopauză, când nivelul acestor hormoni scade, scade și elasticitatea, respectiv tonusul musculaturii. Pentru a preveni apariția incontinenței urinare specialiștii recomandă exerciții Kegel, adică contractarea și relaxarea musculaturii pelvisului.

În ciuda multor concepții greșite despre acest proces normal al îmbătrânirii, schimbările care au loc odată cu apariția menopauzei pot fi stăpânite, iar bolile care pot să apară, prevenite. Important este screening-ul, respectiv adoptarea unui stil de viață sănătos.

Bibliografie:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15224-menopause-perimenopause-and-postmenopause

https://www.womenshealth.gov/menopause/menopause-and-your-health

Sursa imagine: Freepik

One Response

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *