Obezitatea și demența sunt probleme majore ale sănătății globale. Creșterea prevalenței obezității la nivel mondial are drept consecințe cunoscute amplificarea riscului apariției bolilor cardiovasculare și a diabetului zaharat. Atenție mai redusă este acordată însă efectului greutății corporale ridicate asupra apariției demenței.
Modalitățile de prevenție, respectiv scădere a riscului demenței sunt studiate cu rigurozitate. Din păcate nu numai că greutatea corporală ridicată crește riscul apariției, dar se consideră că distribuția țesutului adipos este un factor major în dezvoltarea demenței.
Obezitatea abdominală crește riscul de demență
Potrivit studiilor clinice, obezitatea abdominală sau țesutul adipos în exces depus în jurul abdomenului este un factor de risc pentru dezvoltarea demenței. În cazul femeilor cu obezitate abdominală riscul dezvoltării demenței este mult mai mare decât la bărbați. Obezitatea abdominală este definită ca fiind circumferința abdominală >88 cm la femei, respectiv >102 cm la bărbați. Conform cercetărilor, femeile care prezintă obezitate abdominală au un risc cu 39% mai crescut de dezvoltare a demenței în următorii 15 ani, comparativ cu femeile normoponderale. Femeile sunt mai predispuse la apariția obezității abdominale decât bărbații datorită schimbărilor hormonale care au loc în perioada menopauzei.
De ce obezitatea, în special cea abdominală crește riscul de demență?
Obezitatea abdominală poate fi dăunătoare pentru creier deoarece produce hormoni și mediatori care promovează inflamația și rezistența la insulină. Mai mult, grăsimea abdominală în exces crește riscul dezvoltării diabetului zaharat, considerat un alt factor al dezvoltării declinului cognitiv și a demenței. Persoanele care suferă de diabet zaharat au un risc de două ori mai mare de dezvoltare a demenței, respectiv bolii Alzheimer.
Grăsimea abdominală ridicată în asociere cu inflamația cronică este responsabilă de scăderea sensibilității la insulină, iar cascada inflamatorie afectează atât corpul, cât și creierul. Mai mult, rezistența la insulină contribuie la dezvoltarea plăcilor de amiloid de la nivel cerebral, responsabile de apariția bolii Alzheimer.
Care sunt măsurile de prevenție?
Din păcate demența se dezvoltă cu aproximativ 20 de ani înainte ca primele semne de pierdere a memoriei să apară. Odată cu înaintarea în vârstă are loc deteriorarea naturală a creierului. Acest proces are loc mult mai rapid în cazul celor care suferă de demență. Persoanele care au sau au avut în familie rude cu demență ar trebui să fie atenți mult mai rapid la semnalele bolii.
Managementul greutății corporale joacă un rol important în reducerea riscului dezvoltării demenței. Cu toții ar trebui să acordăm o atenție organismului nostru, deoarece multe boli pot fi prevenite prin modificări minore ale stilului de viață, cum ar fi alimentația, nivelul activității fizice, gestionarea stresului sau îmbunătățirea calității somnului.
Prevenția demenței poate începe chiar de azi.
Bibliografie:
https://n.neurology.org/content/71/14/1057
https://academic.oup.com/ije/article/49/4/1353/5861491
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-789X.2012.01035.x
Sursă imagine: Freepik
Add a Comment