deficit de fier hipotiroidism

Relația dintre deficitul de fier și hipotiroidism

Anemia afectează un sfert din populația globală. Ea este întâlnită atât în țările dezvoltate cât și în cele în curs de dezvoltare. Suntem susceptibili la anemie în orice etapă a vieții, dar prevalența este mai mare în cazul femeilor însărcinate și a copiilor. Doar 50% dintre anemii sunt cauzate de deficitul de fier.

Funcția tiroidiană normală este dependentă de prezența la nivelul organismului a numeroase oligoelemente, precum fier, iod, seleniu și zinc. Aceste oligoelemente sunt necesare atât pentru sinteza, cât și pentru metabolizarea hormonilor tiroidieni. Deficite al acestor minerale pot afecta funcția tiroidiană normală.

Conexiunea dintre deficitul de fier și hipotiroidism

Probabil că fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată despre cineva tratat de hipotiroidism, dar căruia nivelurile serice ale hormonilor tiroidieni nu sunt reglate, în ciuda administrării unei doze tot mai mari de levotiroxină. Se mai poate întâlni la fel de des situația în care pacientului îi este mărită doza, dar prezintă în continuare simptome de oboseală, slăbiciune, iar părul continuă să îi cadă. Aceste situații pot să apară în cazul unui deficit de fier asociat hipotiroidismului. Atât deficitul de fier, cât și hipotiroidismul se prezintă cu simptome asemănătoare:

  • Oboseală
  • Dificultăți de concentrare
  • Căderea părului
  • Circulație periferică redusă
  • Uscăciunea pielii
  • Sensibilitate la frig
  • Menstruații abundente sau neregulate
  • Slăbiciune musculară

Atât deficitul de fier, cât și hipotiroidismul pot determina apariția celeilalte.

Cum afectează hipotiroidismul nivelul sanguin al fierlui?

  1. Hipotiroidismul reduce producția acidul clorhidric, ceea ce duce la o absorbție mai redusă a fierului la nivelul gastric.
  2. Hormonii tiroidieni afectează eritropoeza, adică producția de globule roșii. Niveluri reduse ale hormonilor tiroidieni, tiroxina(T4) și triiodotironină (T3), determină o sinteză mai redusă a eritrocitelor, ceea ce contribuie la apariția anemiei.

Cum contribuie deficitul de fier la apariția hipotiroidismului?

  1. Tiroidperoxidaza (TPO) este enzima responsabilă de primele două etape ale sintezei hormonilor tiroidieni. Activitatea TPO este dependentă de prezența fierului. Astfel, în cazul deficitul de fier, activitatea TPO este redusă. Implicit este redusă și producția hormonilor tiroidieni.
  2. Există studii care demonstrează că în cazul deficitului de fier este redusă conversia T4 în T3 activ
  3. Deficitul de fier poate reduce legarea hormonului T3 de receptorul său. Astfel activitatea T3 este redusă.

Așadar, atât deficitul la fier, cât și hipotiroidismul pot determina apariția celeilalte. Simptomatologia fiind asemănătoare, deficitul de fier poate masca prezența hipotiroidismului sau invers, hipotiroidismul prezența deficitului de fier. Din acest motiv, este importantă diagnosticarea și tratarea simultană a ambelor patologii.

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6166193/

https://www.bibliomed.org/mnsfulltext/67/67-1422164043.pdf?1631105031

Sursă imagine: Freepik

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *