flat-lay-soft-drink-can-with-sugar-cubes-straw

Consumul excesiv de zahăr și inflamația

Inflamația este mecanismul natural de apărare al organismului pentru a se proteja de infecții, boli și răni. Consumul de zahăr și anumite alimente poate cauza inflamație în organism, ceea ce este normal. Însă, un consum exagerat al acestor alimente poate duce la inflamație cronică. Inflamația cronică este asociată cu apariția unor boli, printre care se numără afecțiunile cardiace, diabetul zaharat, afecțiunile alergice, demența și cancerul.

Consumul excesiv de zahăr este asociat cu inflamația cronică.

Una dintre cauzele apariției inflamației este creșterea rapidă a glicemiei, care la rândul ei produce modificări celulare.

Este important să facem o distincție între diferitele tipuri de zahăr, respectiv carbohidrați din dieta noastră. Acestea se disting între ele prin indicele glicemic, adică felul în care afectează glicemia. Alimentele care produc o creștere bruscă a glicemiei sunt cele cu indice glicemic mare. Aceștia sunt carbohidrații rafinați, pe care ar trebui sa îi evităm pe cât posibil.

Pe lângă creșterea rapidă a nivelului glicemiei, consumul cronic al acestor alimente produce creșterea proteinei C reactive (PCR), un marker al inflamației în organism.

Cum afectează glicemia crescută organismul?

Consumul unei cantități crescute de zahăr, respectiv carbohidrați rafinați produce o creștere rapidă a nivelului glicemiei. În cazul persoanelor sănătoase, corpul reacționează prin secreția de insulină, glicemia revenind la normal. În timp, se poate dezvolta  rezistența la insulină cu apariția diabetului zaharat de tip 2.

Zahărul afectează și celule endoteliale de la nivelul vaselor sanguine. Când moleculele de zahăr se combină cu proteine și grăsimile la nivel sanguin se formează produși finali de glicozilare avansată (AGE). Cantități crescute de AGE conduc la stres oxidativ și inflamație. Hiperglicemia poate cauza și oxidarea acizilor grași liberi, stocați în celulele grase, ceea ce contribuie la inflamație. Mai mult, există posibilitatea ca hiperglicemia să ducă la oxidarea LDL-colesterolului, crescând riscul formării plăcilor de aterom și a apariției aterosclerozei.

În final, se cunoaște că, cantități excesive de zahăr duc la creșterea în greutate cu apariția altor probleme de sănătate.

Cum putem limita inflamația din organism?

Cea mai simplă modalitate de a limita inflamația este prin schimbarea adusă dietei. Este bine să evităm carbohidrații rafinați, zahărul și alte alimente care produc o creștere rapidă a glicemiei. În locul lor, putem alege să mărim consumul de fibre, fructe, legume, nuci, semințe și alte alimente cu indice glicemic redus, care toate rândul lor pot reduce riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare sau diabetului. De asemenea, putem să introducem în dieta noastră alimente cu efecte antiinflamatorii, cum ar fi spre exemplu turmericul.

Fumatul, stresul și lipsa somnului se numără printre obiceiurile care pot duce la hiperinflamație în corp, crescând riscul apariției bolilor cronice. În schimb, practicarea de exerciții fizice, nu doar că ne ajută la creșterea stimei de sine și la scăderea în greutate, ci are efecte benefice asupra inflamației.

În concluzie, schimbări pozitive ale stilului de viață contribuie la reducerea inflamației cronice și prevenirea apariției bolilor cauzate de aceasta.

Bibliografie:

https://www.healthline.com/nutrition/sugar-and-inflammation

Sursă imagine: Freepik

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *