Suntem obișnuiți să auzim peste tot că razele solare sunt dăunătoare pielii noastre. Dar cunoaștem cu toții că expunerea moderată poate aduce beneficii stării noastre psihice? Chiar și Hippocrate considera că schimbările sezoniere au legătură cu sănătatea noastră. Pe când o expunere moderată la soare aduce beneficii, expunerea îndelungată și neprotejată conduce la apariția cancerelor de piele, melasmei și a ridurilor. Lumina solară, respectiv întunericul au capacitatea de a modula eliberarea hormonilor de la nivelul creierului. Expunerea la razele soarelui este asociată cu creșterea eliberării serotoninei. Serotonina conduce la îmbunătățirea stării de spirit, de calm și a capacități de concentrare. Pe de altă parte, întunericul este asociat cu eliberarea melatoninei, hormon ce favorizează somnul.
Cum afectează razele solare starea noastră de spirit?
Fără o expunere suficientă la lumina soarelui, nivelul serotoninei din corp scade. Niveluri scăzute de serotonina sunt asociate cu apariția depresiei majore de natură sezonieră, o formă a depresiei datorată schimbărilor sezoniere. Se consideră că eliberarea serotoninei are loc datorită acțiunii razelor solare asupra retinei. Din acest motiv, depresia sezonieră se declanșează în general iarna, când suntem mai puțin expuși soarelui.
Datorită acestei conexiuni, una dintre posibilele tratamente ale depresiei sezoniere este fototerapia.
Expunerea la soare are efect și asupra somnului. Cu cât petrecem mai mult timp la lumina soarelui, cu atât mai mare va fi producția nocturnă a melatoninei, care va îmbunătăți somnul și va reduce nivelul de stres al organismului.
Soarele ne ajută inclusiv la scăderea în greutate ajutând la arderea grăsimii corporale.
Cu efectele benefice ale soarelui este asociată nu doar îmbunătățirea stării de spirit, ci și nivelul de serotonina
Razele soarelui pot:
- Favoriza dezvoltarea oaselor sănătoase
Acest efect se datorează sintezei cutanate a vitaminei D în urma expunerii la soare.
- Preveni apariția diferitelor tipuri de cancere
Chiar dacă o expunere îndelungată este asociată cu apariția melanoamelor (cancere cutanate) studiile arată că o expunere moderată la soare poate avea efecte benefice în prevenirea apariției cancerului de colon, ovarian, pancreatic și al prostatei.
- Trata diferite afecțiuni cutanate, precum acnee, psoriazis sau eczemă
Terapia UV nu se pretează tuturor pacienților, motiv pentru care va fi prescris de medicul dermatolog.
- Atenua artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, sindromul de colon iritabil și tiroidita
De luat aminte!
Experții consideră că o expunere între 5 și 15 minute pe zi de 3 ori pe săptămână este suficientă pentru a beneficia de efectele soarelui. Trebuie să ținem cont de puterea mare a razelor UV între orele 10 dimineața și 16 după-masa și să evităm expunerea în acest interval pentru a preveni arsurile solare. Mai mult, să nu uităm niciodată să ne protejăm de razele solare puternice prin utilizarea metodelor de protecție solară.
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3779905/pdf/icns_10_7-8_20.pdf
https://pathwayshealth.org/hospice-topics/sunlight-can-lift-your-mood-but-exercise-caution/
Sursă imagine: Freepik
[…] Serotonina, numită și ”hormonul fericirii”, este produsă într-o proporție crescută la nivel intestinal. Ea este responsabilă de somn, memorie și învățare. S-a demonstrat că anumite medicamente antidepresive (inhibitorii recaptării serotoniei, ISRS) acționează asupra serotoniei prezente la nivel intestinal. […]
[…] Mai mult, exercițiile fizice stimulează producția și altor neurotransmițători, precum serotonina și dopamina. Acestea sunt strâns legate de reglarea dispoziției. Prin creșterea […]
[…] la soare în primele ore ale dimineții este legată de o creștere semnificativă a nivelului de serotonină, adesea denumit „hormonul fericirii”. Acest neurotransmițător joacă un rol crucial în […]