Cu trecerea anilor, la fel cum îmbătrânește organismul nostru, îmbătrânește și pielea. Știm că este mult mai simplu să prevenim decât să tratăm. Astfel, ne preocupă tot mai mult menținerea sănătății pielii noastre. Ne dorim ca pielea să radieze, să fie hidratată și să fie lipsită de imperfecțiuni.
Când este expusă la radiații solare, poluare, praf sau chimicale, pielea noastră suferă. Apare îmbătrânirea cutanată, care se datorează în mare parte acțiunii radicalilor liberi. În lupta cu radicalii liberi intervin antioxidanții (vitamina C și E) și sistemele antioxidante (superoxiddismutaza și catalaza). Se previne astfel distrucția tisulară.
La ora actuală există nenumărate produse cosmetice și dermatocosmetice care ne ajută în această ”luptă”. Pentru a putea face cea mai bună selecție este important să cunoaștem compoziția acestor produse și efectele lor.
Cu siguranță am auzit cu toții despre melatonină, hormonul secretat de către organismul nostru, la nivelul glandei pineale, care reglează ceasul nostru biologic. Melatonina înseamnă însă mult mai mult de atât.
Efectul melatoninei la nivelul pielii
Pielea poate sintetiza și metaboliza melatonina. Cercetătorii au descoperit sistemul antioxidant melatoninergic prezent la nivelul pielii. Acest sistem are capacitatea de a menține homeostazia cutanată și de a lupta cu consecințele distrucției cutanate datorată razelor UV, precum îmbătrânirea pielii sau cancerul cutanat.
Melatonina este considerată o moleculă antioxidantă cu potență mare. S-a demonstrat că potența ei antioxidantă este mult superioară vitaminei C și E. Acest lucru se datorează probabil și metaboliților săi, care la rândul lor au tot acțiune antioxidantă. Melatonina și metaboliții săi captează speciile reactive de oxigen, prevenind astfel efectul lor nociv.
Funcțiile melatoiniei la nivelul pielii
- Protejează de razele UV. Studiile clinice au demonstrat că în urma aplicării topice a melatoninei se reduce apariția eritemului solar. Se consideră că o cremă pentru protecție solară îmbogățită cu melatonină are un factor de protecție superior și o capacitate antioxidantă mai ridicată
- Oferă radioprotecție.
- Protejează de distrucția tisulară. Melatonina reduce stresul oxidativ, modifică funcția mitocondrială și reduce inflamația. În consecință este eficientă în prevenirea îmbătrânirii pielii, reducând formarea ridurilor. Totodată, crește gradul de hidratare și tonusul pielii.
Melatonina la nivelul pielii
Pentru a-și putea manifesta cel mai bine efectul la nivelul pielii, melatonina se utilizează topic. Datorită lipofiliei sale, melatonină penetrează foarte bine sistemul cornos.
În urma administrării orale, melatonina suferă metabolizări, motiv pentru care nu se atinge concentrație suficient de mare la nivel cutanat.
La ora actuală există pe piață nenumărate produse cosmetice care conțin melatonină. Important este însă să alegem varianta care corespunde cel mai bine nevoilor noastre. Chiar dacă, melatonina luptă cu radicalii liberi, să nu uităm că avem în continuare nevoie de protecție solară.
Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23467217/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6802208/
https://www.elle.com/beauty/makeup-skin-care/a32236412/melatonin-skincare-benefits/
Sursa imagine:Freepik
Add a Comment