Cu toții cunoaștem efectul benefic al vitaminei C asupra funcției imune al organismului nostru. În același timp, știm că vitamina C este un puternic antioxidant în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel organismul nostru. Dar, care este efectul vitaminei C în afecțiunile alergice?
Managementul afecțiunilor alergice este o provocare a secolului 21, prevalența fiind tot mai crescută. Un factor cheie în patologia alergiilor este stresul oxidativ, devenind astfel un potențial target terapeutic. S-a observat, totodată, un nivel scăzut al ascorbatului seric (sarea acidului ascorbic sau a vitaminei C), acesta fiind antioxidantul fiziologic cheie.
Ce efect are vitamina C în alergie?
Studiile clinice au demonstrat, că vitamina C acționează ca un antihistaminic natural. Ea are capacitatea de a reduce reacțiile inflamatorii și simptomele apărute la locul reacțiilor alergice.
Cele mai frecvente reacții alergice sunt cauzate de polen, praf, păr de animale sau anumite alimente. În urma reacției alergice are loc degranularea mastocitelor și eliberarea de histamină. Histamina declanșează simptomatologia din alergii. Pot să apară astfel:
- Rinoreea
- Strănutul
- Lăcrimarea și înroșirea ochilor
- Mâncărimea pielii
- Simptome astmatice
- Anafilaxia
Medicamentele antihistaminice blochează efectele histaminei și tratează simptomele alergice, dar nu sunt lipsite de efecte secundare.
Vitamina C acționează diferit. Ea reduce cantitatea de histamină, fără a bloca receptorii histaminici. Studiile clinice arată că, o doză de 2 g de vitamina C reduce nivelul histaminei cu 38%. Eficacitatea este și mai ridicată în cazul administrării vitaminei C pe cale intravenoasă. Administrarea se va realiza doar în urma unui consult medical.
Un studiu efectuat pe 89 de persoane cu alergii sau boli infecțioase a demonstrat că o doză de 7,5g vitamina C administrat intravenos a scăzut cu 50% nivelul histaminei serice. Totodată, s-a observat că cei care prezentau simptome alergice au beneficiat de o scădere mai semnificativă a nivelului histaminei.
Chiar dacă este demonstrat prin studii clinice, că vitamina C blochează efectul histaminei, se consideră necesară efectuarea unor studii suplimentare.
Care sunt tipurile de alergii asupra cărora vitamina C este eficientă?
Vitamina C reduce simptomele apărute la nivelul tractului respirator superior apărute în alergiile sezoniere. Astfel, poate reduce apariția rinoreei, strănutului, congestiei nazale și înroșirea și lăcrimarea ochilor.
Prin proprietățile sale antihistamine, vitamina C poate reduce frevența apariției rinitelor alergice și a astmului bronșic. Datorită proprietăților antioxidante are capacitatea de a proteja celulele pulmonare.
Efectul vitaminei C asupra alergiilor alimentare nu este demonstrată. Acestea sunt mult mai severe și pot pune viața în pericol.
Ce trebuie să avem in vedere când administrăm vitamina C în alergie?
Utilizarea vitaminei C în tratamentul alergiilor trebuie considerată o terapie complementară. Administrarea se va realiza în urma consultării medicului curant.
Pentru majoritatea dintre noi, administrarea vitaminei C este sigură. Totuși, trebuie să avem în vedere unele precauții.
În primul rând, o doză mare vitamina C poate induce apariția unor reacții adverse. Pot să apară diareea, greața, durerile și crampele abdominale. Aceste simptome apar datorită efectul osmotic la nivel gastrointestinal al vitaminei C neabsorbite.
În al doilea rând, vitamina C poate crește excesiv absorbția fierului la nivel gastric. La persoanele sănătoase acest efect nu constituie o problema. În schimb, la pacienții cu hemocromatoză ereditară consumul cronic de vitamina C conduce la o creștere exagerată a nivelului fierului, conducând la distrucție tisulară.
Mai mult, vitamina C poate interacționa cu efectul medicamentelor hipocolesterolemiante de tipul statinelor. Totodată, poate scădea efectul chimio- și radioterapiei.
În final, se va acorda o atenție deosebită la pacienții cu afecțiuni renale. Doze mari de vitamina C pot crește apariția calculilor renali.
În concluzie, înainte de a lua orice supliment trebuie să evaluăm riscurile și beneficiile și să o administrăm în urma unui consult cu medicul.
Bibliografie:
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-for-allergies
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/#h8
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24766873/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23666445/
https://link.springer.com/article/10.1007/s00210-013-0880-1
Sursa imagine: Freepik
Add a Comment