Căderea părului sau alopecia are un impact semnificativ asupra calității vieții noastre. Prevalența alopeciei este tot mai mari atât în rândul bărbaților, cât și a femeilor.
Vitaminele şi mineralele joacă un rol împortant în creşterea şi funcţionarea celulară normală, iar deficitul lor poate contribui la căderea părului. Chiar dacă vitaminele şi mineralele sunt accesibile la scară largă, este important să cunoaștem care sunt suplimentele benefice împotriva caderii părului.
Scalpul conţine aproximativ 100 000 folicului piloşi. Dintre aceştia 90% sunt în faza anagenă, când nu există alopecie. Buna funcţionare a foliculilor piloși necesită un aport adecvat de elemente esenţiale, precum proteine, vitamine şi minerale. Astfel, ei au capacitatea de a determina creșterea sănătoasă a firelor de păr.
Înainte de a trece în revistă principalele vitamine și minerale ce pot contribui la oprirea căderii părului, doresc să menționez ca nu există suplimente lipsite în totalitate de riscuri. În absența unui deficit, suplimentele pot fi chiar novice pentru păr. Spre exemplu, un exces de seleniu, vitamina A sau vitamina E sunt asociate cu un căderea părului.
Fierul în tratamentul alopeciei
Deficitul de fier este cel mai frecvent întalnit deficit din lume și este unul dintre cele mai cunoscute cauze ale căderii părului. Unele categorii de persoane sunt mult mai susceptibile la deficit de fier. Aici se încadează femeile aflate în perioada de premenopauză, datorită pierderilor mari de sânge. Alte situații de risc sunt întâlnite în cazul malabsorbțiilor (ex. boala celiacă), a aclorhidriei sau a tratamentului cu inhibitori ai secreției gastrice acide. Absorbția fierului are loc la nivel gastric și necesită mediu acid.
O atenție deosebită se acordă persoanelor ce urmează o dietă vegană sau vegetariană, aportul de fier fiind mult mai redus.
Suplimentarea cu fier se face în urma unor teste de laborator, care vor indica cu exactitate nivelul deficitului.
Zincul în tratamentul alopeciei
Zincul este un mineral esențial, ce participă la numeroase reacții enzimatice ale organismului. Totodată, joacă un rol important în procesul de creștere și reparare a firului de păr. În cazul unui deficit de zinc, părul este în general mult mai fragil.
Deficit de zinc se întâlnește cel mai frecvent în cazul malabsorbțiilor din sindromul de intestin iritabil sau după intervențiile chirurgicale gastrice. Risc crescut prezintă și pacienții cu afecțiuni hepatice sau renale.
Vitamina A în tratamentul alopeciei
Toate celule organismului au nevoie de vitamina A pentru buna dezvoltare. Din această categorie face parte și părul, țesutul cu cea mai rapidă creștere a organismului uman. Vitamina A contribuie la dezvoltarea sebumului. Sebumul are capacitatea de a hidrata scalpul și de a păstra părul sănătos.
Deficitul de vitamina A poate conduce la apariția multor probleme de sănătate, printre care și căderea părului. Cu toate acestea, este important de știut că un exces de vitamina A este periculos pentru organismul nostru. Studiile arată, că un exces de vitamina A conduce în mod paradoxal la alopecie. Din acest motiv, nu trebuie să exagerăm cu suplimentarea dietei noastre cu vitamina A. Este suficient să consumăm cu moderație alimente ce conțin beta-caroten. La nivelul organismului beta-carotenul se transformă în vitamina A. Alimentele bogate în beta-caroten sunt cartofii dulci, morcovii, dovleacul, spanacul și varza kale. Vitamina A se găsește și în lapte, ouă, iaurt sau uleiul de ficat de cod.
Vitaminele B în tratamentul alopeciei
Biotina sau vitamina H este cea mai cunoscută vitamină din grupul vitaminelor B asociată cu creșterea părului. Numeroase studii clinice asociază deficitul de biotină cu căderea părului.
În general deficitul de biotină este destul de rar, deoarece se găsește în multe alimente. Totodată, bacteriile intestinale sunt capabile să producă cantități adecvate.
Alte vitamine B ajută la producția de celule roșii, care transportă oxigenul și nutrienții la nivelul scalpului și a foliculilor piloși.
Vitamina C în tratamentul alopeciei
Radicalii liberi pot opri creșterea și favoriza procesul de îmbătrânire. Vitamina C are capacitate antioxidantă crescută și poate proteja organismul de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi.
Mai mult, organismul nostru are nevoie de vitamina C pentru sinteza colagenului, o componentă importantă a structurii părului. Vitamina C, favorizează și absorbția fierului, la rândul lui necesar în creșterea părului.
Vitamina D
Niveluri scăzute de vitamina D sunt întâlnite frecvent în cazul alopeciei. S-a demonstrat prin studii clinice, că vitamina D contribuie la formarea de noi foliculi piloși, pori minusculi unde cresc firele de păr.
Majoritatea dintre noi nu avem un nivel optim de vitamina D, astfel că suplimentarea cu vitamina D este benefică. Organismul, produce vitamina D în cazul contactului direct cu razele solare, insă o expunere în exces sau la ore nepotrivite poate avea efecte distructive asupra pielii. Surse bune de vitamina D sunt și peștele, uleiul de ficat de cod sau ciupercile.
Vitamina E
Asemănător vitaminei C, vitamina E are capacitate antioxidantă crescută. Deficitul de vitamina E se asociază în general cu anemia hemolitică, afecțiuni neurologice sau uscăciunea pielii.
La ora actuală există puține studii clinice care să demonstreze că deficitul de vitamina E conduce la căderea părului. Totuși, există cercetări care atestă că datorită efectului său antioxidant, vitamina E favorizează creșterea părului.
În concluzie, suplimentele sunt benefice pentru noi în cazul în care avem un deficit. Deficitul este în general stabilit de către medic, în urma unor analize de laborator, deoarece doze crescute de vitamine și minerale pot avea efecte distructive.
Cel mai important lucru pe care îl putem face este să avem o dietă bogată în nutrienți, prevenind astfel posibilitatea apariției deficitelor.
Bibliografie
Emily L. Guo, Rajani Katta, Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/)
https://www.healthline.com/nutrition/best-vitamins-hair-growth
Sursa imagini: Freepik
Add a Comment