Mango este unul dintre cele mai iubite și aromate fructe din lume, renumit pentru gustul său dulce, suculent și culorile portocalii vibrante. Originare din Asia de Sud-Est, aceste fructe tropicale sunt apreciate de mii de ani pentru aroma delicioasă și numeroasele beneficii asupra sănătății. De la originile lor exotice până la utilizările lor culinare versatile, mango au captat inimile și palatele oamenilor din întreaga lume. Consumul lor are efecte impresionante asupra sănătății noastre.
De ce sunt mango benefice asupra sănătății?
- Au conținut ridicat de vitamine și minerale.
Mango este o sursă bună de vitamine și minerale esențiale bunăstării corpului nostru. Printre acestea se numără vitamina C, vitamina A, vitamina E, potasiu, magneziu și cupru. Acești nutrienți sunt esențiali multor funcții ale organismului și contribuie la susținerea funcției imunitare, vederii și sănătății sistemului osos. De asemenea, fiind o sursă bună de cupru și folat, deosebit de importanți în timpul sarcinii, consumul regulat al fructelor de mango susține creșterea și dezvoltarea sănătoasă a fătului.
- Au proprietăților antioxidante.
Mango este o sursă bogată de antioxidanți, protejând organismul de daunele cauzate de radicalii liberi. Efectul antioxidant se datorează pe de o parte conținutului ridicat de vitamina C, dar pe de altă parte și conținutului ridicat de carotenoide, polifenoli și vitamina E. Mango conține carotenoide precum beta-carotenul, alfa-carotenul și beta-criptoxantina. Este demonstrat că acești compuși au proprietăți antioxidante ridicate și pot ajuta la prevenția multor boli cronice. La acest efect contribuie și polifenolii (flavonoide, taninuri și acizi fenolici) prezenți în aceste fructe. Un excelent antioxidant este și vitamina E, prezentă de asemenea în mango, oferind alături de ceilalți compuși cu protecție ridicată împotriva radicalilor liberi.
- Îmbunătățesc digestia.
Mango sunt o sursă bogată de fibre, enzime și prebiotice. Fibrele sunt esențiale pentru menținerea sănătății funcției digestive. Ajută de asemenea la reglarea motilității intestinale și la prevenirea constipației. Fibrele din mango au efect prebiotic și servesc drept hrana pentru bacteriile intestinale. Aceste bacterii ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos prin descompunerea alimentelor, producând vitamine și susținând sistemul imunitar. Mai mult, mango conține enzime digestive precum amilaza, care ajută la descompunerea carbohidraților complecși și proteaza, care descompune proteinele. Aceste enzime pot ajuta la îmbunătățirea capacității organismului de a digera și de a absorbi nutrienții din alimente.
Mango conține și substanțe cu proprietăți antiinflamatorii, precum mangiferina și quercetina. Inflamația la nivel intestinal poate duce la probleme digestive, cum ar fi balonare, gaze și disconfort abdominal. Astfel, consumul de alimente antiinflamatoare precum mango poate ajuta la reducerea acestor simptome.
- Îmbunătățesc funcțiile inimii.
Mango poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară datorită compușilor cu efect antioxidant (vitamina C, carotenoizi, polifenoli și vitamina E), a fibrelor și a conținutului de potasiu, respectiv magneziu. Antioxidanții ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamației, factori de risc cardiovascular. Fibrele pot ajuta la scăderea nivelului colesterolului și îmbunătățirea controlului glicemiei. Potasiul și magneziul ajută la menținerea sub control al tensiunii arteriale și reglarea funcțiilor cardiovasculare.
- Ajută la controlul greutății.
Având un indice glicemic scăzut și fiind sărace în calorii, aceste fructe sunt o alegere bună pentru cei care doresc să își gestioneze aportul caloric pentru pierderea în greutate sau pentru menținerea greutății. Mango fiind o sursă excelentă de fibre, poate ajuta la promovarea senzației de sațietate și la reducerea aportului general de calorii. Fibrele încetinesc digestia carbohidraților, ceea ajută la reglarea glicemiei.
Valorile nutriționale ale fructelor de mango
100g mango conține:
Nutrient * | 100g mango |
Valoare energetică (kcal) | 60 |
Carbohidrați (g) | 15 |
Fibre (g) | 1.6 |
Proteine (g) | 0.8 |
Grăsimi (g) | 0.4 |
Vitamina A (UI) | 1262 |
Vitamina C (mg) | 9.7 |
Vitamina E (mg) | 0.9 |
Vitamina K (µg) | 19.3 |
Vitamina B6 (mg) | 0.1 |
Folat (µg) | 14 |
Magneziu (mg) | 010 |
Potasiu (mg) | 168 |
Cupru (mg) | 0.1 |
Ce cantitate de fructe ar trebui să consumăm?
Nu există o cantitate zilnică recomandată de mango pe care ar trebui să o consumăm pentru obținerea beneficiilor asupra sănătate menționate mai sus. Cu toate acestea, se sugerează, în general, să consumăm o varietate de fructe și legume ca parte a unei alimentații sănătoase și echilibrate.
Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă să consumăm cel puțin 4-5 porții de fructe și legume pe zi.
Includerea fructelor de mango ca parte a consumului de fructe poate fi o modalitate excelentă de a ne bucura de beneficiile lor pentru sănătate. Cu toate acestea, este important să reținem că mango este și o sursă de zaharuri naturale, așa că cel mai bine este le savurăm cu moderație.
În rezumat, mango poate face parte dintr-o alimentație sănătoasă. Sunt sărace în calorii, bogate în fibre și nutrienți, au un indice glicemic scăzut și pot fi savurate într-o varietate de moduri. Încorporarea mango într-o dietă echilibrată poate ajuta la promovarea senzației de sațietate, la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la sprijinirea sănătății și a bunăstării generale.
Bibliografie:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2344737/nutrients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7920260/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35506190/
Sursă imagine: Image by stockking on Freepik
Add a Comment